ponedeljak, 13. april 1998.

PREMA IZVORIMA AGENCIJE ROJTERS

Bosanski lider u skrovistu kod Pala

Vasington zna da je Kosovo slozeno pitanje i moze da instrumentalizuje pitanje Karadzica. "Ako se on preda i stigne ziv u Hag, to ce znaciti samo jedno - da je garantovao da nece optuziti Milosevica

Sarajevo, Beta-Rojters. - Bivsi predsednik Republike Srpske Radovan Karadzic napustio je svoje kucu na Palama i nalazi se u tajnom skrovistu u blizini bivseg sedista rukovodstva bosanskih Srba, javlja Rojters. Agencija se poziva na izvore bosanskih Srba koji odbacuju kao netacne neke izvestaje u medijima da je Karadzic, koga je Haski tribunal otpuzio za ratne zlocine, napustio Bosnu.

"Karadzic, za koga se kaze da je iscrpljen stalnim bezanjem, oboleo i ogorcen gubitkom vlasti, presao je u tajno skroviste u blizini Pala", navodi Rojters. Jedan izvor bosanskih Srba kaze da vecina onih koji su podrzavali Karadzica i cinili osnovu njegove vlasti - u policiji, biznisu, odnosno ratni profiteri, "sada imaju vreme da se preispitaju: da li da se drze njega ili novih momaka u gradu, podrzanih zapadnim topovima i velikim novcem. I ubrzo, covek je ostao sam".

Taj izvor tvrdi da su ga napustili i mnogi od njegovih lojalnih telohranitelja, prisilivsi bivseg vrhovnog komandanta vojske bosanskih Srba da angazuje privatnu agenciju za obezbedjenje. Navodi se i da je Karadzic predsedavao sastankom sa predstavnicima jedne zapadne kompanije za mobilnu telefoniju za dobijanje licence u Republici Srpskoj. "Kompanija se povukla shvativsi da momci sa Pala vise nisu oni sa kojima se razgovara ako nesto zeli da se ucini. Okrenuli su se Banjaluci, gde se sada nalazi sva vlast", prenosi Rojters reci svog izvora.

Agencija dodaje da su Pale preplavljene protivrecnim glasinama da je Karadzic konacno spreman da se pod izvesnim uslovima preda Haskom tribunalu, sto je njegova supruga kategoricki demantovala. Jedan visoki zapadni diplomata rekao je da se omca steze i da je verovatno da ce do kraja aprila Karadzic biti u Hagu. Rojters dodaje da neki Srbi na Palama povezuju sadasnju Karadzicevu dilemu da se preda ili ne sa medjunarodnim pritiscima na jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica zbog Kosova i obnovljenim pretnjama o ponovnom uvodjenju sankcija prema SR Jugoslaviji. "Ko moze da kaze da Milosevic nije ponudio da izdejstvuju Karadzicevu predaju u zamenu za koncesije oko Kosova", rekao je jedan visoki izvor bosanskih Srba. Prema njegovim recima, Vasington zna da je Kosovo slozeno pitanje i moze da instrumentalizuje pitanje Karadzica. "Ako se on preda i stigne ziv u Hag, to ce znaciti samo jedno - da je garantovao da nece optuziti Milosevica. Ovde je veliko pitanje moze li mu Milosevic zaista verovati? Ja ne mislim tako", tvrdi taj izvor britanske agencije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /