utorak, 14. april 1998.

NA TRZISTU POCELE NESTASICE

Manje mleka, mozda i hleba

Srpska vlada odugovlaci sa odobrenjem "korekcija" cena osnovnih namirnica ne bi li se odlozio inflatorni talas. Posledice su - nestasice

Beograd. - Iako su se zahtevi proizvodjaca osnovnih prehrambenih proizvoda za povecanjem cena, ovih dana "usijali", ne treba ocekivati da ce Vlada Srbije, uskoro odobriti korekciju cene, makar i cene hleba jer bi se, posle devalvacije pokrenuo talas poskupljenja. Vlada je odlucnija da spreci inflaciju, vise nego dosad pa je Ministarstvo za trgovinu, zabranilo cak i davanje informacija o tome ko i koliko trazi povecanje cena.

Ovo ministarstvo i ne odgovara na prilicno brojnu postu sa slicnim sadrzajem, ali i ne dozvoljava da proizvodjaci stupe u kontakt i uzivo ubede sluzbenike da postoje ekonomski razlozi za podizanje cena.

Ostra kontrola cena i odlaganje poskupljenja u poslednjih dve - tri godine, posebno su posle korekcije kursa dinara, dovela pekare u tesku situaciju, pa Beogradska pekarska industrija, ukoliko se nista ne preduzme, ovih dana moze prekinuti snabdevanje hlebom i prioritetne potrosace, bolnice, obdanista i vojsku.

Proizvodjaci mleka su smanjili isporuke pa u "Imlek" dnevno u proseku stize 35 hiljada litara manje, a fabrike deterdzenata za sest dinara koliko dobiju za kilogram ne mogu da kupe ni polovinu potrebnih sirovina pa na trzistu vlada nestasica ovih proizvoda. Ceh politike cena vec placaju pusaci domacih cigareta, kupujuci strane po visokim cenama jer domacih nema.

S.J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /