utorak, 14. april 1998.

UDRUZENJE ZA POMOC IZBEGLICAMA I PROGNANIM LICIMA U SRJ IZDALO UPUTSTVO

Kako podneti zahtev za stanarsko pravo u FBiH?

Beograd, Beta. - Udruzenje za pomoc izbeglicama i prognanim licima u SR Jugoslaviji izdalo je juce uputstvo izbeglicama iz Federacije Bosne i Hercegovine o nacinu i rokovima za ostvarivanje njihovih stanarskih prava.

To Udruzenje u saopstenju podseca da je u nedavno usvojenom Zakonu o prestanku primene zakona o napustenim stanovima u Federaciji BiH, utvrdjeno je da je rok podnosenja zahteva za povracaj stanarskog prava izbeglica poceo 4. aprila i traje narednih sest meseci. Sve izbeglice, prognanici i raseljena lica iz Federacije BiH imaju pravo da licno ili putem svoga opunomocenika predaju zahtev za vracanje oduzetog ili osporenog stanarskog prava, a po isteku sestomesecnog roka gube pravo na stan, upozoravaju u Udruzenju.

Izbeglice predaju zahtev organu uprave opstine nadleznom za stambena pitanja i taj organ je duzan da u roku od 30 dana odgovori na podneti zahtev. Do kraja aprila, nadlezni organi za razmatranje stambenih zahteva uradice jedinstven obrazac za odgovarajucim uputstvima i neophodnu evidenciju, pa Udruzenje za pomoc izbeglicama u SRJ preporucuje da zainteresovane izbeglice sacekaju te obrazce i potom predaju zahteve.

Udruzenje poziva nosioce stanarskog prava iz Federacije BiH da budu u stalnom kontaktu sa maticnim opstinskim udruzenjima, sekcijama ili odborima u SRJ i da se samoorganizuju u ostvarivanju stanarskog prava. Udruzenje je u stalnom kontaktu sa lokalnim i federalnim institucijama, kao i medjunarodnim ciniocima u Federaciji BiH, “pa tako osigurava neophodne informacije i uputstva, kako se pojedinci ne bi izlagali nepotrebnim troskovima i uzaludnim odlascima u svoje mesto ranijeg prebivalista", navodi se u saopstenju Udruzenja za pomoc izbeglicama i prognanim licima u SRJ.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /