utorak, 14. april 1998.

DRAGAN SOC, SAVEZNI POSLANIK NARODNE STRANKE CRNE GORE O KOSOVU

Sto se desi Srbiji, platice i Crna Gora

Ako budu uvedene robne sankcije, nemoguce je da Crna Gora bude izuzeta, ali ukoliko se medjunarodna zajednica ogranici na finansijske sankcije, onda je to moguce

Dragan Soc, savezni poslanik Narodne stranke Crne Gore gostovao je pocetkom nedelje na tribini "Izborni zakoni u Crnoj Gori", odrzanoj u SO Vracar, u organizaciji Saveta za saradnju nevladinih organizacija. Gospodin Soc uputio je ovom prilikom demokratskom delu Srbije dve poruke koji je skup odusevljeno pozdravio. Srbiji je pozeleo raspad socijalista kakav se dogodio u Crnoj Gori, i upozorio da ne podrzava Crnu Goru samo zato sto je protiv rezima Slobodana Milosevica, vec da razmislja o tome kako bi bilo mnogo korisnije "da zajedno sjednemo i napravimo zajednicku drzavnu platformu". U pauzi ovog skupa g. Soc je u kratkom razgovoru za nas list izneo svoje vidjenje kosovskog problema i akcentirao neke od aktuelnih raskoraka izmedju dve federalne jedinice.

- Razresenje kosovskog problema vidimo kao problem Srbije, a ne mozemo izbjeci Jugoslaviju, prosto zato sto smo dio te drzavne zajednice i sve sto se povodom Kosova desi Srbiji desi ce se i nama u Crnoj Gori - kaze g. Soc, napominjuci da medjunarodna zajednica, u ovom trenutku, ima jedan pozitivan stav prema Kosovu, jer je protiv njegove nezavisnosti.

Taj pozitivan stav, smatra on, moze da se valjano iskoristi u pregovorima oko Kosova, ali uz uslov da Srbija pokaze ono sto svet trazi - dobru volju za pregovore. Ulogu Crne Gore u pregovorima o Kosovu mogla bi, po njegovu misljenju, biti veoma delotvorna "jer niko nije prirodniji da bude neka vrsta kohezionog faktora, da ne kazem arbitra, nego sto bi to bio predsjednik Republike Crne Gore, koji je prihvacen od medjunarodne zajednice, a podrzavaju ga i Albanci unutar Crne Gore, dakle ne postoji animozitet prema njemu".

On ocenjuje da raspisivanje referenduma o medjunarodnom posrednistvu u resenju kosovske krize otvara rizik nove izolacije i uvodjenja sankcija prema rezimu u Beogradu. O tome koliko su realna ocekivanja da Crna Gora u takvom slucaju ne deli sudbinu Srbije on kaze da veruje da ce medjunarodna zajednica nastojati, koliko je to moguce, da izuzme Crnu Goru "jer joj je jako stalo da razbije postojecu svijest da su oni nama apriori neprijatelji i da pokaze da se od nas trazi odredjeno ponasanje, koje nije neuobicajeno i nenormalno, vec ono sto su i oni sami prihvatili. Medjutim, ukoliko budu uvedene robne sankcije, nemoguce je da Crna Gora bude izuzeta, ali ukoliko se medjunarodna zajednica ogranici samo na finansijske sankcije onda je to moguce".

U osnovi proslih ali i eventualnih buducih raskoraka izmedju Srbije i Crne Gore, istice Dragan Soc, jeste neuskladjenost Ustava Srbije sa Ustavom SRJ i napominje da izmedju dve federalne jedinice nece biti harmonije niti povjerenja dok Srbija ne rijesi to pitanje:

- Cinjenica je da je Ustav Srbije donijet '90. godine, prema tome on je nolens volens, nije saglasan sa Ustavom SRJ iz '92. godine. Crna Gora je to de facto i de jure i uradila, donoseci svoj ustav posle Ustava SRJ i drzeci se hijerarhije ustavnih poredaka. Ne samo da Srbija to nije uradila, nego joj i ne pada na pamet da to uradi, niti iko od politicara u Srbiji pominje to kao neophodan elemenat povjerenja prema saveznoj drzavi - zakljucuje Dragan Soc.

O. M.

Ovlascenja predsednika Srbije sada nevazna

Komentarisuci nedavnu ocenu najvisih pravosudnih organa u Crnoj Gori da predsednik Srbije ima mnogo veca ovlascenja nego predsednik Crne Gore, Dragan Soc kaze: " Mi smo jos prosle godine podnijeli zvanican prijedlog Saveznom ustavnom sudu da podvrgne ocijeni saglasnost Ustava Srbije sa Ustavom SRJ, pa u okviru toga i ovlascenja predsednika Republike Srbije. Medjutim, nije bilo nikakvog refleksa, znaci ne postoji politicka volja. Mada je to sad postalo krajnje nevazno, jer je ocigledno da Milan Milutinovic nece moci da bude onakav predsjednik Srbije kao sto je to bio Slobodan Milosevic. On nece nikad imati, odnosno koristiti ovlascenja koja je imao Milosevic".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /