utorak, 14. april 1998.

Takmicenje u mrznji

Verujem da je Seselj resen da dokaze kako moze podneti vise i gaziti dublje od Milosevica. Mozda je vec ovaj referendum prilika da radikali i levica odmere snagu svoje mrznje prema spoljnjem svetu. Tipujem na radikale, a inace mi je svejedno

Pise: Stojan Cerovic

Ima nesto sumnjivo u brzini kojom se od medjunarodnog posredovanja, preko stranog mesanja i diktata stiglo gotovo do agresije. Dovoljno sam strucan za te stvari da znam da se tim tempom ne moze stvarno poludeti. To znaci da, kad se narod ubedjuje da je referendum pitanje opstanka, casti, dostojanstva i hrabrosti, pa glava-glava, niko pri tom ne veruje da je to bas ozbiljno tako.

Kad bi u pitanju bila realna opasnost, kad bi postojala pretnja sukoba s najmocnijim silama sveta, niko normalan ne bi raspisivao referendum o otporu. Naime, vecina naroda, sta god ko o njemu mislio, nikad ne bi glasala za sopstvenu nesrecu i masovno samoubistvo. Zato autori i tumaci ovog referenduma podrazumevaju da se njihovim recima veruje samo dopola, samo ono o casti i hrabrosti, ali ne i o opasnosti. Gradjanima se u stvari porucuje da je ovo prilika da se potpuno besplatno pokazu i istaknu. Dodjite, kazite vase NE i postanite instant heroj. Uzmite vasu patriotsku diplomu kad vec ne kosta nista. Na sankcije ste se i onako odavno navikli. Pitanje je da li biste uopste znali kako se zivi bez njih. Recimo, da li biste umeli i smeli da koristite plasticnu karticu, kojima je svet preplavljen? Ne biste. Dakle, slobodno zaokruzite NE. To je ne svemu stranom, novom i nepoznatom. Uostalom, kad se pokaze ovolika smelost i odlucnost, svetska neman ce ustuknuti. Ovo je omiljena teorija Vojislava Seselja koji dobro zna kad, koliko i pred kim valja biti hrabar, a da se bude uvek na dobitku. Zato je logicno sto je on najglasniji tumac ovog prividnog otpora nepostojecem agresoru. Ali, on bi mogao biti i glavni korisnik.

Oni koji jos veruju da je Seselj tu samo zato sto Milosevicu treba neko ko ce obaviti prljave poslove, neka se sete da se u pocetku isto tako govorilo o samom Milosevicu. On je bio dobio podrsku ondasnje nacionalne elite koja je verovala da ga moze jednokratno upotrebiti. Ali, kako onda tako i sada, u Srbiji nema drugih poslova osim prljavih. Ili, kad pocnete s prljavim, nikad ne znate kad cete doci do cistih. Onaj ko na sebe preuzme najprljavije, ko se niceg ne gadi i ne stidi, taj prirodno raste i jaca u ovakvim prilikama kad se javni poslovi razgubaju i okuze. Verujem da je Seselj resen da dokaze kako moze podneti vise i gaziti dublje od Milosevica. Mozda je vec ovaj referendum prilika da radikali i levica odmere snagu svoje mrznje prema spoljnjem svetu. Tipujem na radikale, a inace mi je svejedno.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /