utorak, 14. april 1998.

Svedoci nepozeljni

Marica Vukovic

Penzioneri su opet, po ko zna koji put, u cudu. Ili njihovi predstavnici imaju tvrde usi ili je u opisu radnog mesta ljudi na vlasti da imaju pravo da poricu ono sto su bez svedoka rekli. U slucaju razgovora Vojislava Seselja, potpredsednika Vlade Srbije, sa delegacijom Nezavisnog sindikata penzionera Srbije istina je i jedno i drugo.

Izvesno je da ce se o ovom susreta od pre nekoliko dana jos cuti, ali ono sto se za sada zna potvrdjuje da su clanovi delegacije NSPS culi ono sto su hteli da cuju, kao i da je novom potpredsedniku vlade naknadno doslo do pameti da je okoncana predizborna kampanja. Zbog toga se saopstenje NSPS posle prijema kod Seselja i Seseljevo tumacenje onogo sto je toga dana receno u njegovom kabinetu ne slazu cak ni u jednom detalju.

Predstavnici NSPS obavestili su penzionere da ce im vec u aprili biti isplaceno ono sto im je vise od pet meseci zakidano, odnosno povisice penzija na osnovu njihovog uskladjivanja sa rastom zarada. Takodje im se “ucinilo" da su culi da ce veliki drzavni dug biti revalorizovan i sa kamatama isplacen u bonovima kojima ce se placati struja, PTT usluge i porez na imovinu. U ime Vlade Srbije Seselj je, u interpretaciji clanova delegacije koja je sa njim razgovarala, obecao da ce redovne penzije umesto dva kasniti najvise jedan mesec. Iako su ova obecanja, cak i da su istog dana overena, daleko od onoga sto je NSPS kao organizator brojnih penzionerskih protesta zahtevao od vlade, delegacija je istog dana otkazala protest najavljen za 15. april. Po tome se dalo zakljuciti da je Seselj bio toliko ubedljiv da su svi razlozi za protest bili suvisni.

Kad je sutradan Seselj video crno na belo sta mu je stavljeno u usta brzo se uhvato za svoju potpredsednicku fotelju i javno demantovao penzionersko saopstenje. Birajuci reci on je saopstenje nazvao slobodnom interpretacijom njegovog razgovora sa delegacijom NSPS. To mu nije bilo dovoljno pa je, ogradjujuci se od svega sto je pricao kao predsednik Srpske radikalne stranke i kandidat za predsednika Srbije, dodao da je jasno da se svi dugovi prema penzionerima ne mogu vratiti, ali je u pripremi plan kako da se smanje kasnjenja penzionerskih isplata. Nije potvrdio da je uopste bilo govora o velikom dugu niti o bilo kakvim bonovima.

Kako trece strane nije bilo u kabinetu potpredsednika vlade nema ko da posvedoci da li je poseta delegacije NSPS bila razgovor gluvih ili umetnicko delo koje moze da se tumaci prema licnom dozivljaju. Publici koja je pazljivo pratila ova desavanja na javnoj sceni trebalo bi da bude jasno da glavni akteri imaju mogucnost da preko noci promene kozu i da Seselj, prvak opozicione stranke, nije isto sto i Seselj, drugi covek u republickoj vladi. Zidovi u kabinetima nemaju usi a i da imaju zna se cija je poslednja. Sve bi moglo i da se shvati kao javna zabava da kojim slucajem nije od zivotne vaznosti za vise od milion i dvesta gradjana ove drzave.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /