utorak, 14. april 1998.

POVODOM HAPSENJA ZORANA MARKOVICA, SUVLASNIKA “BEL PADZETA"

Aktiviranje “javnih tajni"?

Pozadina slucaja znace se sledecih dana kada se ocekuje zvanicna informacija policije o ovom hapsenju

Suvlasnik “Bel padzeta" Zoran Markovic koji je uhapsen u petak uvece na granicnom prelazu izmedju Jugoslavije i Hrvatske, nalazi se u nadleznosti Ministarstva unutrasnjih poslova Srbije. Tacnije, prema nezvanicnim informacijama iz SUP Beograd, njega nisu hapsili inspektori beogradske policije, kako se spekulisalo. Nezvanicno se cuje da ce saopstenje o ovom hapsenju izdati MUP Srbije, mada je za danas u podne u beogradskoj policiji zakazana konferencija za novinare sa temom “rasvetljena krivicna dela".

Jos uvek se spekulise o mogucim motivima ovog iznenadnog hapsenja, mada je poznato da protiv Markovica postoje dve krivicne prijave. Jednu je podneo Veljko Vukota koji je postao direktor “Bel padzeta" nakon Markoviceve smene zbog navodne zloupotrebe sluzbenog polozaja, kradje skupocenih automobila (vlasnistvo preduzeca) i neovlascenog raspolaganja sredstvima sa ziro-racuna. Druga krivicna prijava podneta protiv NN lica, odnosi se na zloupotrebe kojima je preduzece “Bel padzet" osteceno za stotine hiljada nemackih maraka. Navodno je, nakon inventarisanja, utvrdjeno da iz “Bel padzeta" nedostaje sijaset tehnickih aparata. Osim ove dve prijave, koje su podnete Odeljenju za privredni kriminal MUP Srbije i SUP Beograd, protiv Markovica je podneto nekoliko privatnih tuzbi zbog klevete od strane predsednika BK kompanije Bogoljuba Karica.

Sve ove prijave do sada su objavljivane u stampi i bile su “javna tajna" pa se spekulise da je doslo do njihovog “aktiviranja" posle policijske obrade. Pozadina slucaja znace se sledecih dana kada se ocekuje zvanicna informacija policije o ovom hapsenju.

Zasto je u petak uhapsen Zoran Markovic, bivsi suvlasnik “Bel padzeta" juce u “Bel padzetu" nisu znali da kazu. “U ovom trenutku namamo nikakvu informaciju za stampu jer nemamo podatak o razlozima za hapsenje Zorana Markovica", kazu u “Bel padzetu".

Nikola Micunovic, sudija u Okruznom sudu istakao je da u fazi istrage ne moze davati nikakve izjave.

Prema nezvanicnim informacijama od ljudi koji su bliski Markovicu “za sada se jos ne zna zbog cega je Markovic u pritvoru, ali se pretpostavlja da to nije u vezi sa svim onim sto pise stampa vec da je u pitanju neodazivanje na sudske pozive u nekom parnicnom postupku". Ovaj izvor tvrdi da je preciznu informaciju moguce dati tek posle saslusanja i da svako pisanje u stampi steti Markovicu jer sudija odugovlaci sa saslusanjem.

S. J. - D. P.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /