utorak, 14. april 1998.

AKCIJA VAKCINACIJE DECE PROTIV DECJE PARALIZE NA KOSOVU

Najslabiji odziv u Pristini

Tokom akcije vakcinacije dece protiv decje paralize na Kosovu i Metohiji, koja je sprovedena proteklog vikenda, vakcinisano je oko 90 odsto planirane populacije, potvrdio nam je juce dr Milan Parlic, zamenik direktora Zavoda za zastitu zdravlja u Pristini. On nije mogao da potvrdi tacnost informacije koju su juce preneli neki beogradski mediji, a po kojoj su, pripadnici “Oslobodilacke vojske Kosova", onemogucavali vakcinisanje dece u selu Glodjani, u decanskoj opstini, posto jos uvek nisu pristigli konacni rezultati akcije iz ove oblasti.

- Prema dosadasnjim rezultatima akcija je postigla izvanredne rezultate. Nase ekipe jos uvek obilaze kuce, trazeci nevakcinisanu decu i nadamo se da ce se broj zasticene dece povecati - objasnio nam je dr Parlic, konstatujuci da su “i dosadasnji rezultati iznad svih ocekivanja, te da nije bilo nikakvog otpora sa albanske strane".

U Pristini je trebalo da bude vakcinisano 4220 dece (ne sva deca, vec samo iz odredjenih delova), ali je do juce, vakcinu protiv poliomijelitisa primilo samo 1666 dece. Ovaj rezultat, ujedno, za sada predstavlja i najlosiji odziv roditelja na poziv zdravstvene sluzbe da svoju decu dovedu na vakcinaciju. U najbolje rezultate ubrajaju se opstine Istok (vakcinisano 85 odsto od planiranog broja) i Dragas, gde je vakcinu primilo cak 98 odsto dece.

Sledeci krug vakcinacije dece uzrasta od 0 do 59 meseci bice odrzan 8. 9. i 10. maja. Humanitarna organizacija “Majka Tereza" ovoga puta nije, prema nasim informacijama, mnogo ucestvovala u organizovanju cele akcije, kao sto je to cinila ranije.

O incidentu u selu Glodjani i onemogucavanju direktora Doma zdravlja dr Mirka Pesica, da otvori put za vakcinaciju malisana, juce smo se raspitivali i u pokrajinskom Sekretarijatu za informisanje, ali bezuspesno, jer tamo nisu imali nikakve pouzdane podatke o tome.

S. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /