utorak, 14. april 1998.

Vesti

Vocni sok od jabuke najbolji u Kini

Vladicin Han. - Iz kineskog grada Sanhe, gde je nedavno otvorena fabrika za proizvodnju prirodnih sokova, na adresu strucnjaka za kvalitet PK “Delises", ciji strucnjaci su ucestvovali u pokretanju proizvodnje u ovom mesovito kinesko-jugoslovenskom preduzecu, stiglo je pismo Dzija Shilinga, u kome on obavestava tehnologe iz fabrike “Hani", da je kasasti vocni sok od jabuke proglasen najboljim u Kini, a u okviru drzavnog Naucnog takmicenja u razvoju i progresu. Ovo je rezultat tromesecnog boravka “Delisesovog" strucnog tima u ovoj fabrici, koja je sagradjena i pustena u rad u okviru prvog kinesko-jugoslovenskog, “dzoint vencer" posla u kome sa jugoslovenske strane pored kolektiva iz Vladicinog Hana, ucestvuje i beogradski SDPR.

V. R.

Otvaranje prvog rudnika bazalta u SRJ

Leposavic, Beta. - Potkopaonicke opstine Leposavic, Brus i Blace postigle su dogovor o otvaranju prvog rudnika bazalta u Jugoslaviji do kraja ove godine, nakon ispitivanja koje su izvrsili ukrajinski tehnolozi. Bazalt je mineral cija se primena u svetu ubrzano siri, a istrazivanja tehnoloskog instituta iz Kijeva pokazala su da je bazalt iz potkopaonickog nalazista “Vrelo" vrlo kvalitetan - ukrajinski tehnolozi uspeli su da od njega proizvedu neprekidno tanko vlakno tezine 2.000 kilograma, rekli su agenciji Beta jugoslovenski rudarski eksperti. Ukrajinski preduzetnici predlozili su formiranje zajednickog preduzeca za preradu i plasman proizvoda od kopaonickog bazalta. Po sporazumu tri opstine, pripremne radove na otvaranju rudnika “Vrelo" vodice Sumarsko-industrijski kombinat “Kopaonik" iz Kursumlije. Kopaonik je jedno od glavnih rudnih podrucja u SRJ, sa znacajnim potvrdjenim zalihama olova i cinka, bora, magnezita i drugih ruda i minerala.

Prosecna plata 340 dinara

Kosovska Kamenica, Beta. - Prosecna mesecna zarada zaposlenih u 10 najvecih drustvenih preduzeca u Kosovskoj Kamenici manja je od 350 dinara, a radnici nisu primili plate vise od godinu dana, pise u izvestaju opstinskog Odeljenja za privredu i finansije. Sest od tih preduzeca zavrsilo je proslu godinu sa ukupnim gubitkom vecim od 6,17 miliona dinara. Najlosije je prosla Ciglana “Donja Morava", sa vise od pet miliona dinara minusa, dok je ostalih pet gubitasa izgubilo 160-400.000 dinara. U prvom kvartalu ove godine ta preduzeca nastavila su da posluju sa gubicima. Medjutim, stanje je jos gore u cetiri zemljoradnicke zadruge, u kojima radnici vise od 15 meseci nisu primili plate, navodi se u izvestaju.

Rusi zainteresovani za hotel “Albatros"

Ulcinj, Beta. - Jedna poznata kompanija iz Rusije iskazala je spremnost da otkupi kontrolni paket akcija Hotelsko-turistickog preduzeca “Albatros" u Ulcinju, cija je vrednost procenjena na 4,5 miliona nemackih maraka. Rusi su voljni da prihvate plan o prosirenju, odnosno izgradnji trece faze hotela “Albatros", u vrednosti od oko tri miliona maraka, izjavili su juce rukovodioci tog preduzeca za Radio Ulcinj. Hotel “Albatros" uskoro ce biti ponudjen na prodaju putem aukcije, jer cetiri do sada odrzane javne licitacije nisu uspele. U prosloj godini, taj objekat koji raspolaze sa oko oko 460 lezajeva, i posluje kao samostalno preduzece, prvi put u svojoj istoriji je negativno poslovao, ostvarivsi gubitak u visini od oko milion dinara.

Radnici Feronikla strajkuju vec nedelju dana

Pristina, Beta. - U kombinatu “Feronikl" u Glogovcu vec sedam dana traje strajk radnika zbog teskog finansijskog stanja i drugih problema, pise danas pristinski dnevnik na albanskom “Koha ditore". Ziro racun jednog od najvecih kosovskih preduzeca, koje se nalazi oko 40 kilometara zapadno od Pristine, blokiran je i zaposleni vec pet meseci nisi primili plate. Strajkaci dolaze na posao, ali su istakli da nece poceti proizvodnju sve dok se ne ispune njihovi zahtevi za isplatu licnih dohodaka za protekli period. Za sedam dana strajka niko od clanova prinudne uprave kombinata nije razgovarao sa strajkacima o razlozima obustave rada. Prinudno rukovodstvo se obratilo albanskim radnicima samo cestitkom za muslimanski verski praznik Veliki Kurban Bajram, pise list.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /