utorak, 14. april 1998.

DODELJENE GODISNJE NAGRADE DRUSTVA KNJIZEVNIKA VOJVODINE

“Svadbeni mars" - roman godine

Novi Sad. - Ovogodisnja Nagrada Drustva knjizevnika Vojvodine za knjigu godine pripala je novosadskom knjizevniku Laslu Blaskovicu za roman “Svadbeni mars", a nagradu DKV za prevod godine dobila je Vladislava Gordic za prevod knjige “Bregovi kao beli slonovi" Ernesta Hemingveja.

Clanovi zirija - Radivoj Stajinac, Julijan Tamas, Sasa Radojcic, Branko Kovacevic, Joan Baba, Karolj Jung, Djordjo Sladoje, Miroslav Dudok i Franja Petrinovic - obrazlazuci odluku, navode da je romanom “Svadbeni mars" Blaskovic uspeo da “koristeci okvire ’autobiografskog‘ isprica autenticnu i zestoku pricu o nasoj savremenosti uklopljenu u vrtoglavu potragu za identitetom".

Uz podatak da je Nagrada za prevod godine dodeljena jednoglasno, clanovi zirija navode da je priredjujuci i prevodeci Hemingvejeve price Vladislava Gordic na autentican nacin docarala najbolje odlike pripovedacke poetike ovog pisca i skrenula paznju na “nove i zaboravljene price" majstora sazetog pripovedanja.

Ziri je, istovremeno, konstatovao da je proslogodisnja produkcija, iako kvantitativno uspesna, kvalitativno bila manjkava.

D. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /