utorak, 14. april 1998.

Boje i slasti Uskrsa

S budjenjem proleca poklapa se i jedan od najvecih hriscanskih praznika, Uskrs, pa se tako sav zivopisni kolorit preseljava u nase domove i na trpeze. Inace sva nasa praznovanja obelezavaju bogate gozbe, a uskrsnji praznici se posebno "kite" sarenim jajima, cvecem koga vec ima u izobilju, zecicima, i drugim ukrasima.

Ukoliko imate vremena i maste, mozete raskosno opremiti svoj zivotni prostor i u miru i veselju uz ukusna jela i poslastice proslaviti Uskrs. Prilikom susreta pozdravlja se sa "Hristos vaskrse", a otpozdravlja se sa "Vaistinu vaskrse". Uz dorucak na svecano postavljenoj trpezi pocinje tucanje jaja u kome ucestvuju svi ukucani, a najmladji dobijaju poklone koje im je "doneo zeka".

Na sto se iznosi i specijalni slatki mlecni hleb u obliku venca ili pletenice u koji je "upleteno" jedno ili nekoliko jaja.

Nekada su se jaja bojila iskljucivo crvenom bojom, ali vec dugo jaja se saraju, oslikavaju vec kako ko zna i ume. Osim kokosjih, mogu se farbati i jaja drugih vrsta zivine.

Kada je o farbanju rec, uglavnom se "spore" oko toga da li ih treba farbati na "Veliki cetvrtak" ili "Veliki petak" . Obicno se jaja farbaju na dan odrzavanja Tajne vecere Hrista sa apostolima (Veliki cetvrtak), medjutim postoji verovanje da se jaja ofarbana na Veliki petak (kada su Hrista odveli na Golgotu i raspeli na krst) ne mogu pokvariti i da se mogu odrzati do sledeceg Uskrsa. Vazno je znati da se prvo jaje koje se ofarba ostavlja kao "cuvarkuca".

Praznicna trpeza

Rucak na Uskrs je prava blagodet, posebno za one koji su "prosli" kroz sestonedeljni Uskrsnji post. Za praznicni rucak se najcesce pripremaju jagnjeca corba ili corba od povrca, zatim jagnjece ili neko drugo pecenje, kapama od spanaca, sarmice ili musaka od zelja, jagnjeca sarma ili punjena jaja. Naravno, neizbezne su salalate i poslastice po zelji.

Uskrsnja ovcica

Potrebno je pola kilograma brasna tipa 400, komad kvasca, cetvrt litra mleka, pola kasike secera, kasika krupne soli, 50 gr butera ili margarina.

Razmutite kvasac u mlakom mleku sa secerom i ostavite na toplom da uskisne. Izmesajte sa ostalim sastojcima, osim soli, i dobro ga izmesite rukama. Ostavite na sobnoj temperaturi da se odmara oko 45 minuta, a onda jos jednom dobro izmesite. Od testa napravite 16 loptica, od jedne formirajte glavu, a od ostalih formirajte (na dobro podmazanom plehu) hleb u obliku ovcice, napravite i dve male noge sa donje strane. Testo premazite hladnom vodom i pospite krupnom morskom solju. U rerni zagrejanoj na 200 stepeni pecite oko 25 minuta. Ostavite da se ohladi i pazljivo izvadite.

Jaja u "milhbrotu"

Testo za ovaj slatki mlecni hleb priprema se na sledeci nacin. Zamesi se 125 grama margarina ili butera, jedno jaje, dva zumanca, cetvrt litra mleka, malo strugane limunove kore, kasika secera i na vrh noza soli. Dodajte kocku uskislog kvasca i oko kilogram brasna (koliko je potrebno da se dobije srednje meko testo). Mesiti sve dok ne pocnu da se javljaju mehurici na testu. Ostaviti na toplom mestu, prekriveno krpom da naraste, a onda ponovo izmesiti.Po zelji mozete dodati i 100 grama suvog grozdja. Testo oblikovati u nekoliko vencica ili u pletenicu koja se takodje moze saviti u venac. U sredinu staviti jedno ili vise obojenih jaja. Testo premazite zumancetom ili zasecerenim mlekom. Peci u zagrejanoj rerni.

Jagnjeca corba

Potrebno je pola ili cela glava jagnjeta, srce, crna dzigerica i bubrezi, dve veze mladog crnog luka, veza zeleni, soljica pirinca, jedno-dva jaja, pola case kisele pavlake, persunov list, biber, aleva paprika, so, po zelji sirce, malo ulja.

Meso od jagnjeta naliti hladnom vodom, dodati ociscenu zelen i kuvati dok sve ne omeksa. Ocediti, meso ocistiti od kostiju i sitno iseckati, pa vratiti u corbu, a po zelji staviti i na kolutove iseckanu skuvanu zelen. Na ulju proprziti iseckan mladi luk, dodati u corbu, umesati pirinac i nekoliko zrna bibera i kuvati dok pirinac ne omeksa. Corbu zacinite po ukusu, skinite sa vatre i umesajte razmucena jaja, izmesana sa pavlakom i alevom paprikom. Pred sluzenje pospite seckanim persunovim listom.

Kapama

Potrebno je pola kilograma jagnjeceg ili juneceg mesa, pola kilograma spanaca, dve-tri veze mladog crnog luka, dve-tri glavice luka, dva-tri cena belog luka, malo ulja, kasika zacina, dve kasike brasna, biber, so, aleva paprika, kiselo mleko.

Meso iseci na manje komade, uvaljati u brasno i sa svih strana proprziti na ulju. Dodati sitno seckani crni luk, kasiku-dve vode i dinstati desetak minuta, na kraju umesati sitno seckan mladi luk. Dinstati uz povremeno dolivanje vode. kada meso omeksa, dodati ociscen i opran spanac, doliti vode koliko je potrebno da jelo ogrezne, posoliti, dodati kasiku zacina ("C", "Vegeta", "Biozacin"...), biberom, alevom paprikom i usitnjenim belim lukom. Kuvati jos nekoliko minuta na tihoj vatri. Jelo treba da bude gusto. Posluziti uz kiselo mleko.

Teleci frikando u marinadi

Potreban je jedan teleci frikando, glavica crnog luka, veza zeleni za supu, 10 zrna crnog bibera, 2 lovorova lista, komadic limunove kore, glavica celera, malo ulja, blago vinsko ili vocno sirce, so, kisela pavlaka.

Ocistiti i na krupno rende istrugati celer, luk, zelen, dodati limunovu koricu, biber, lorber, malo soli, i sirceta, sve preliti vodom da ogrezne i prokuvati. U sud za pecenje staviti marinadu, odozgo teleci frikando, preliti uljem, poklopiti i u dobro zagrejanoj rerni peci 45 minuta.

Otklopiti i po potrebi jos malo posoliti, preliti sokom u kom se meso pece, po potrebi dodati kasiku-dve vode i peci dalje. Kada je meso mekano, umesati u sok malo pavlake. Meso iseci, poredjati na oval, preliti sokom u kom se peklo i posluziti uz krompir ili neko varivo.

Uskrsnja torta

Potrebno je 4 jajeta, 175 grama secera, 60 grama brasna, 30 grama gustina, 30 grama kakaa, kasika praska za pecivo. Za fil je potrebno: 3 jajeta, 4 kasike secera, 250 grama butera, sok i strugana kora jedne pomorandze, 50 grama ociscenih pistaca, sitne raznobojne bombone u obliku jaja.

Mikserom dobro umutiti jaja sa secerom, dodati 4 kasike hladne vode, i sve ostale sastojke za testo, izmesati i sipati u kalup za tortu, dobro podmazan i posut brasnom. U zagrejanoj rerni na 200 stepeni peci oko pola sata. Kad je patispanj gotov, ohladiti ga i preseci na pola. Filovati sledecim nadevom. Jaja sa secerom uz stalno mesanje kuvati na pari dok se masa ne zgusne. Skloniti sa vatre, ohladiti i dodati umucen buter, struganu pomorandzinu koricu i sok, pa sve umutiti mikserom u penast krem. Nafilovati tortu i ukrasiti je seckanim pistacima, a od slaga napraviti "gnezda" i staviti u njih bombone.

Zasto biste jaja uvek stavljali u cinije kad njima mozete ukrasiti struk cveca, ili izraditi vencic od bilja pa na njih poloziti farbana jaja. Lep ukras dobicete ukoliko uposlite i svoje malisane - napravite malo jaje-selo. Po ofarbanim jajima mozete flomasterom nacrtati prozore i vrata, a od crvenog kartona napravite krovove i nalepite ih na jaja. U ciniju stavite listove zelene salate pa poredjajte "kucice". Ljuske od jaja ne bacajte, jer mogu posluziti kao "korpice" za mini cvetne aranzmane.

"Kicenje" jaja

Izbor boja za jaja veoma je bogat, ali se morate pridrzavati uputstava ukoliko zelite da boja "uspe", naravno pogledajte i datum proizvodnje farbe da ne uzimate bajatu robu. Kad ofarbate jaja stavite ih na salvetu da se ocede, osuse i prohlade, a onda ih mozete ukrasiti slicicama.

Ukoliko zelite, medjutim, da budete originalni i da dobijete "mermerna jaja" to cete postici tako sto svako uvijete u gazu i uvezete kako tkanina ne bi spala a onda ih spustite u vrucu vodu u kojoj je rastvorena plava boja. Kada su gotova skinite tkaninu i bicete prezadovoljni rezultatom.

Jaja mozte oslikati i obicnom temperom ali da se ne bi skidala boja morate ih isprskati bezbojnim sprej lakom ili probajte lakom za kosu. Igra voskom: u cancetu istopite vosak, a zatim perom ili cetkicom iscrtajte zeljenu saru pa ga spustite u boju. Delovi pokriveni voskom nece primiti boju vec ce ostati bele sare.

Za one koji ne znaju kao jaja mogu ofarbati liscem, evo uputstva. Dobro oprana jaja osusite, na svako stavite po jedan ili nekoliko ovlazenih listica persuna, mirodjije, celera, ili neke trave, cvrsto omotajte najlon carapom i uvezite na vrhu. Po zelji jaja kuvajte u vodi sa lukom (smedja boja), sa spanacem (zelena), narendanom cveklom (crvena ili roze) ili sa prahom od safrana (zuta).

Kad su kuvana, skinite carapu i premazite jaja slaninom.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /