utorak, 14. april 1998.

DEKLARACIJA SKUPSTINE GRADJANSKOG SAVEZA SRBIJE O POLITICKOJ SITUACIJI U SRBIJI

Zemlja opet pred izborom putem rata ili putem mira

Jedino objedinjavanjem demokratskih i reformskih snaga u Crnoj Gori i Srbiji moze se sacuvati SR Jugoslavija. Ako se za sest meseci ne postigne sporazum o Kosovu, trazimo da predsednici i vlade SRJ i Srbije podnesu ostavke, da se raspusti Narodna skupstina Srbije i raspisu novi izbori

Svesna ozbiljnosti trenutka u kome se nalaze Srbija i Savezna Republika Jugoslavija, polazeci od stavova Gradjanskog saveza Srbije o hitnom otvaranju Savezne Republike Jugoslavije prema svetu i susedima ,rsavanju goruceg problema Kosova i Metohije politickim pregovorima, o energicnim dmeokratskim i ekonomskim reformama, i pozivaju se na ideale vladavine prava, postovanja ljudskih prava i sloboda, prava manjina i socijalne pravde, Skupstina Gradjanskog saveza Srbije usvaja sledecu

DEKLARACIJU

1. Nasa zemlja i svi njeni gradjani ponovo su suoceni s novim sankcijama medjunarodne zajednice, vojnim opkoljavanjem zemlje i daljim padom zivotnog standarda ljudi. Rezim Slobodana Milosevica i njegovi pomagaci ne samo da odbacuju svaku odgovornost za nove nedace u koje ce zemlja zapasti, nego su se latili svojih starih metoda - brutalnog populizma, raspirivanja nacionalisticke histerije i ucutkivanja svih razumnih i dobronamernih sugestija da se nove sankcije i izolacija zemlje izbegnu.

Nastavljajuci svoju politiku opstanka na vlasti po svaku cenu i suocen s pogubnim posledicama dugogodisnjeg ignorisanja svih teskih problema zemlje, a posebno zapustanja problema Kosova, rezim Slobodana Milosevica je prunudjen da se zakloni iza naroda, raspisujuci referendum o neprihvatanju stranog ucesca u resavanju krize na Kosovu i Metohiji.

Referendum je ne samo neozbiljan, jer se sprovodi bez ikakve kontrole i uz otvoreno manipulisanje javnim mnenjem, nego je i nepotreban i opasan. Nepotreban je zato sto je problem Kosova ionako internacionalizovan zbog svog znacaja za stabilnost regiona i zbog pristanka samih vlasti. On nece imati uticaja na ponasanje medjunarodne zajednice. Referendum je opasan jer ce poslusziti predsednik SR Jugoslavije kao alibi za samovoljnu i avanturisticku politiku i vrsenje ovlascenja koja nema po Ustavu SRJ. To nece biti opredeljivanje o ucescu stranih posrednika, nego pruzanje podrske rezimu. Toboznje “izjasnjavanje naroda" je varka koja treba da odvrati paznju od ekonomske propasti i spreci razgovor o njoj. Ishod ce, kao i na dosadasnjim referendumima, biti kobna odluka s tragicnim posledicama. Prema tome, na ovakav referendum ne treba izlaziti.

Skupstina smatra da pitanja od zivotne vaznosti, u koja spada i polozaj Kosova i Metohije, treba resavati u demokratskoj politickoj proceduri. Srbiji su najpre potrebni ozbiljna rasprava, uz punu obavestenost gradjana i pregovori o kosovskosms problemu, a tek potom izjasnjavanje o predlozenim resenjima. Medjutim, svaki predlgo da se o Kosovu raspravlja u nadleznim organima odbijali su bas oni koji sada raspisuju referendum. On itraze blanko pokrice naroda za katastrofalnu politiku, a ne demokratsko izjasnjavanje obavestenih gradjana. Cilj je da se na narod prebaci odgovornost za moguci rat, sankcije, bedu, glad i nove izbeglice.

2. Sledeci temeljna opredeljenja GSS, Skupstina smatra da su jednako opasni nacionalizmi velikih i malih nacija, i vecina i manjina, i da svaki ekstremizam i ukopavanje u sopstvene nacionalisticke pozicije mogu dvoesti do hovih katastrofa. Otpor totalitarnim pretenzijama nacionalistickih pokreta i suprotstavljanje ratnih sukobima sastoji se u borbi za demokratizaciju zemlje, pravnu drzavu, postovanje prava svih njenih gradjana i otvorenu saradnju sa susedima. Tako se uspostavlja trajna osnova za resavanje i konacno eliminisanje etnickih sukoba.

Skupstina ponovo potvrdjuje opredeljenje GSS da je neophodno bez odlaganja otpoceti pregovore o Kosovu, bez uslovljavanja, s pravom da strane slobodno iznesu svoje predloge, uz obustavu svake medijske manipulacije i raspirivanja nacionalne mrznje.

Sve strane moraju nedvosmisleno osuditi terorizam i nasilne metode u resavanju problema Kosova i Metohije i jasno se opredeliti za upotrebu mirnih i demokratskih sredstava.

Da bi se uspostavilo poverenje izmedju zainteresovanih strana, prihvatljiv je svako dobronamerni posrednik i svedom. Strano posredovanje nikako ne znaci promenu granica ili nametanje resenja - o tome mogu da odlucuju amo gradjani Srbije. Treba uvaziti cinjenicu da su se sve medjuanrodne organizacije izjasnile protiv otcepljenja Kosova, a za teritorijalni integritet Srbije i Jugoslavije. Skupstina GSS je duboko uverena da je jedini moguci ishod pregovora politicki kompromis koji ce iskljuciti ekstremna resenja: ocuvanje status kvo, s jedne, i promenu granica Republike Srpske, s druge strane. SVako odlaganje resavanja “kosovskog cvora" trajno sprecava demokratizaciju zemlje.

Ako postojece vlasti hoce da se lise pomoci posrednika i savetnika, onda zahtevamo da odmah pristupe pregovorima i da nadju prihvatljivo resenje za sest meseci. Ako se sporazum ne postigne u tom roku i ako, protivno svojim proklamacijama, vlast ipak pozove strane ucesnike, traziamo da predsednik i vlada SR Jugoslavije, kao i predsednik i vlada Republike Srbije, podnesu ostavke. Politicku odgovornost treba da snosi i Narodna skupstina Republike Srbije, sto znaci njeno raspustanje i raspisivanje novih izbora. Ako ne pristupe pregovorima, odgovarajuce politicke konsekvence treba da snose i predstavnici kosovskih Albanaca.

3. Skupstina podrzava demokratske i reformske procese u Crnoj Gori i smatra da i Srbija treba da krene takvim putem. Objedinjavanje demokratskih i reformskih snaga u Crnoj Gori uzivace podrsku GSS. Jedino na taj nacin se moze sacuvati SR Jugoslavija.

3. Skupstina trazi od saveznih vlasti u Srbiji da bez odlaganja priznaju sve rezultalte izbora u Crnoj Gori, da uspostave normalnu saradnju s legitimnim organima Republike Crne Gore i da obustave zlobnu i histericnu medijsku kampanju protiv njih. Skupstina protestuje sto se u ove opasne svrhe koristi novac poreskih obveznika dodeljen medijima koji se izdrzavaju iz budzeta, kakvi su, na primer, Radio-televizija Srbije, agencija Tanjug i list Borba.

4. Nasa zemlja se opet nalazi pred izborom da li da krene putem rata ili putem mira; putem napretka i ukljucivanja u evropsku zajednicu naroda ili putem siromastva i samoizolacije. Skupstian zato poziva sve demokratske snage da u ovoj teskoj situaciji odgovorno i iskreno saradjuju u naporima da se Srbija i Jugoslavija skrenu s puta propasti kojim ih vodi rezim. Skupstina apeluje na sve cinioce koji mogu da doprinesu ovom cilju da zaborave svoje parcijalne interese i ideoloske razlike u trenutku kada je opstanak nase drzave i drustva u opasnosti. GSS je, kao i do sada, spreman da pruzi pun i nesebican doprinos objedinjavanju svih demokratskih snaga u Srbiji i Crnoj Gori, s tim da se njihova saradnja unapred tacno programski i organizaciono dogovori.

U Beogradu, 12. aprila 1998.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /