utorak, 14. april 1998.

PROTEST BEOGRADSKIH STUDENATA ODLOZEN ZA 22. APRIL

Lobiranje za koncept regionalizacije Srbije

Od predsednika Srbije se trazi da najkasnije do 27. aprila inicira osnivanje “drzavnog saveta" za Kosovo i Metohiju

Beograd, Beta. - Organizacioni odbor Studentskog protesta za Kosovo i Metohiju ’98. u Beogradu saopstio je juce da je protest studenata Beogradskog univerziteta zakazan za sredu, odlozen za 22. april zbog uskrsnjih praznika.

Organizacioni odbor protesta saopstio je juce svoju pltaformu za “miroljubivo i demokratsko resavanje kosovsko-metohijskih problema" u kojoj se od predsednika Srbije Milana Milutinovica trazi da najkasnije do 27. aprila inicira osnivanje “drzavnog saveta" za tu pokrajinu. Studenti predlazu da drzavni savet, koji bi bio jedini legitimni pregovarac sa albanskom stranom, bude sastavljen od predstavnika Vlade Srbije, politickih stranaka, prosvetnih, naucnih i kulturnih institucija i Srpskog pokreta otpora.

Beogradski studenti traze hitno revidiranje Sporazuma grupe “Tri plus tri", kao “neodrziv akt krsenja autonomije Univerziteta" i zahtevaju da se njihove kolege albanski studenti ograde od svih oblika terorizma i nasilja i secesionistickih teznji lidera kosovskih Albanaca, a od srpskih studenata da se ograde od svih oblika nasilja nad neduznim stanovnistvom.

U cilju resavanja kosovskog problema beogradski studenti se zalazu za koncept regionalizacije Srbije, rekao je Marko Selakovic., portparol Studentskog protesta. On je jos rekao da ce biti upucen javni poziv svim clanovima rukovodstva Studentskog protesta 1996/97. godine, da imovinu dobijenu na ime protesta stave na raspolaganje jedinom legitimnom nasledniku - Studentskom parlamentu Beogradskog univerziteta.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /