utorak, 14. april 1998.

POSLE POZIVA KOALICIJE “VOJVODINA" VLADI SRBIJE DA DODJU NA PREGOVORE O AUTONOMIJI

Isakov, Canak i Filipovic uzalud cekali Marjanovica

Iz Beograda nije stiglo ni obavestenje zasto niko nije dosao i da li je, uopste, poziv prihvacen, istaknuto na konferenciji za stampu. Novo cekanje u isto vreme sutra u SPENS-u

Novi Sad. - Lideri koalicije “Vojvodina" Nenad Canak, Ratko Filipovic i Miodrag Isakov uzalud su juce u Novom Sadu cekali predsednika Vlade Srbije Mirka Marjanovica i njegov pregovaracki tim da razgovaraju o autonomiji Pokrajine. Iz Beograda nije stiglo ni obavestenje zasto niko nije dosao i da li je, uopste, poziv na pregovore prihvacen.

Canak i Isakov su pre tri dana na hitno sazvanoj konferenciji za stampu porucili vladi u Beogradu da ce 13. aprila u 12 sati cekati njene predstavnike da pregovaraju o autonomiji Vojvodine. Oni su izjavili da te pregovore nicim ne uslovljavaju, da ne traze posrednike ni iz Jugoslavije ni iz sveta i da ce od 13. aprila pa nadalje svakodnevno u isto vreme u SPENS-u u Novom Sadu cekati pregovaracki tim iz Beograda.

- Ocekujemo da ce Vlada Srbije, koja toliko insistira na pregovorima o Kosovu, pokazati istu spremnost i za pregovore o autonomiji Vojvodine - rekao je juce novinarima Isakov. On je pri tom dodao da “Kosovo nije jedina pokrajina u Srbiji", a osim toga i da “nije samo Kosovo nezadovoljno svojim polozajem u Srbiji". Vecina Vojvodjana, po njegovim recima, takodje iskazuje nezadovoljstvo polozajem svoje Pokrajine u Republici.

Isakov je izjavio da u koaliciji “Vojvodina" smatraju da bi Srbiju trebalo decentralizovati i regionalizovati. On je rekao da to misljenje zastupaju i koalicija “Sumadija" i koaliciji “Sandzak", ciji ce predstavnici od 14. aprila pa nadalje takodje cekati predstavnike Vlade Srbije da pregovaraju o autonomiji njihovih regiona. Nenad Canak je kategoricki odbacio spekulacije u stampi da pregovaracki tim koalicije “Vojvodina" ima nameru da od Vlade Srbije zatrazi status republike za Vojvodinu.

- Mi to ne trazimo, ali ako pregovaracki tim Mirka Marjanovica na tome bude insistirao, spremni smo da im izadjemo u susret - rekao je Canak. On je obecao da ce narednog dana u prostoriji za pregovore doneti klupe kako bi “pojedini clanovi Vlade Srbije mogli da treniraju svoj skori nastup u Hagu".

J. Briza

Tenkovske prepreke na granici

- Na granicama izmedju Vojvodine i Srbije nalaze se protivtenkovske betonske prepreke cije me postojanje ozbiljno brine - uzjavio je Nenad Canak juce novinarima. On je ocenio da te prepreke nemaju neki veci smisao u vojnom pogledu, ali bi mogle da imaju neku ulogu u politickom i psiholoskom smislu.

- Da li to Srbija hoce da se otcepi od Vojvodine? - zapitao je Canak i preporucio da se te protivtenkovske prepreke sto pre uklone.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /