utorak, 14. april 1998.

POKRAJINSKI ODBOR DS O ZAHTEVIMA ZA PROMENU USTAVNOG POLOZAJA SEVERNE POKRAJINE

Vojvodina nije Kosovo

Nema mesta ustavnim promenama, pre svega zato sto pokrajinska Skupstina nije ni pokusala da ostvari prava koja joj Statut omogucava, ocenjuju vojvodjanske demokrate

Novi Sad. - Predlozi za promenu ustavnog polozaja Vojvodine, koje zagovaraju neke regionalne stranke, los su odgovor na pokusaj da se ova pokrajina uvuce u politicku temu resavanja statusa Kosova. Pokrajinski odbor Demokratske stranke smatra da bi to bio los odgovor i upadanje u zamke normativizma, te da bi promene ustavnog statusa sa istom gluvom i slepom politickom oligarhijom samo provocirale zahteve za nekakvim autonomijama Srema, Banata, Backe ili pak pojedinih njihovih delova. Stoga Pokrajinski odbor DS ne zeli da status Vojvodine na bilo koji nacin bude doveden u vezu sa polozajem Kosova i Metohije - kaze predsednik Pokrajinskog odbora DS dr Predrag Filipov.

Vojvodjanske demokrate smatraju da nema mesta ustavnim promenama, pre svega zato sto pokrajinska Skupstina do sada nije ni pokusala da ostvari prava koja Statut Pokrajine omogucava. Tako, izmedju ostalog naglasava portparol PO DS Gordana Comic, Skupstina Vojvodine ima pravo da osniva fondove i donosi programe privrednog, naucnog idemografskog razvoja, brine o kulturi, zdravstvu, informisanju, zastiti dece... Ove nadleznosti Skupstina Vojvodine od 1991. godine nije ni pokusala da sprovede pa nije potrebno, pre nego sto se koriste postojece mogucnosti, traziti ustavne promene koje Vojvodinu stavljaju u istu ravan sa Kosovom.

Gordana Comic, sef poslanicke grupe koalicije “Zajedno" u Skupstini Vojvodine, podseca da ce se na sledecoj sednici parlamenta naci i odlucivanje o izboru direktora i glavnih i odgovornih urednika pokrajinskih glasila. - Trenutno se, kaze Comiceva, vodi borba izmedju JUL i SPS od kojih svaka partija ima svog kandidata. “Zajedno" nece moci znacajnije da utice na njihov izbor, ali je sigurno da ce se zalagati da u upravnim odborima glasila budu zastupljeni partijski ljudi proporcionalno sastavu pokrajinske Skupstine, te da poverenje za sada sigurno ne zasluzuju Dragan Radevic iz “Dnevnika" (do sada najneuspesniji upravljac ovim listom") i Natalija Dudas iz “Ruskog slova" (pod sudskim postupcima, Redakcija je protiv nje, a demokratska javnost Rusina takodje se ne slaze sa njenim izborom...)

P. P.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /