sreda, 15. april 1998.

INTERVJU CRNOGORSKOG PREDSEDNIKA AGENCIJI FRANS PRES

Djukanovic trazi medjunarodnu podrsku protiv Milosevica

Crnogorski predsednik smatra da Kosovo treba da dobije “maksimalnu autonomiju, pod nadzorom medjunarodne zajednice"

Nerazumno izazivanje sveta:
Milo Djukanovic

Podgorica, Beta-AFP. - Predsednik Crne Gore Milo Djukanovic dao je preksinoc u Podgorici intervju agenciji Frans pres u kojem je zatrazio podrsku medjunarodne zajednice kako bi se “stalo na put stetnoj" politici predsednika Jugoslavije Slobodana Milosevica. “Trazimo od medjunarodne zajednice da nas podrzi u nasim naporima da konstituisemo blok reformistickih snaga koje bi bile u stanju da stanu na put stetnoj politici koju personalizuje Milosevic", rekao predsednik Crne Gore.

Po oceni Djukanovica, Milosevic “tragicno kasni u procenama i cesto je u situaciji da potpisuje nove politicke poraze". Predsednik Crne Gore je, kako prenosi AFP, izrazio zaljenje zbog “nedostatka volje" Srbije da Crnu Goru tretira kao ravnopravnog federalnog partnera. “Ako ne mozemo da saradjujemo na dobrobit nase zajednicke drzave, onda nam samo ostaje da pokusamo da se nase ideje prihvate na jugoslovenskoj politickoj sceni, i da se zemlji otvore nove perspektive, uprkos opstrukcijama (Beograda) koje nisu zanemarive", dodao je on.

Govoreci o problemu Kosova, Djukanovic je, kako pise AFP, “zamerio Milosevicu da ga je `skrivao' deset godina". “Sada, umesto da saradjuje, izabrao je da nerazumno izaziva ceo svet". Djukanovic, dodaje agencija, smatra da Kosovo treba da dobije “maksimalnu autonomiju, pod nadzorom medjunarodne zajednice".

Predsednik Crne Gore je jos rekao da je “protiv politike sankcija" i da bi medjunarodna zajednica trebalo da “ohrabri" pristalice reformi, posebno u Srbiji. Djukanovic je na kraju kazao da je “jasno" da, ukoliko Srbija ne promeni politiku, “on kao predstavnik Crne Gore se nece truditi da dokazuje bratsku solidarnost sa srpskim narodom u kolektivnom samoubistvu koje nam nudi jugoslovenski predsednik".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /