sreda, 15. april 1998.

PETI DAN MIRNIH DEMONSTRACIJA KOSOVSKIH ALBANACA

Nastavljene protestne setnje

U Pristini se okupilo izmedju sedam i osam hiljada, a u Kosovskoj Mitrovici oko dve hiljade demonstranata. Policija samo usmeravala vozila u sporedne gradske ulice

Pristina, Beta. - Hiljade kosovskih Albanaca i juce se, peti put za redom, okupilo na pulucasnovnom potestu u centru Pristine. Protest je protekao bez incidenata. Za vreme protesta saobracajna policija je samo usmeravala vozila u sporedne gradske ulice. Ucesnici protesta u Pristini, kao i prethodna tri dana, nisu nosili transparente niti su uzvikivali parole.

Prvog dana tih protesta u Pristini, 9. aprila, demonstranti su nosili trasparente na kojima su na albanskom i engleskom jeziku bile ispisane poruke, nezavisnost, mir, sloboda. Tada su nosene albanske i zastave SAD. Jucerasnje proteste kosovskih Albanaca posmatrali su predstavnici Ambasade SAD u Beogradu i Americkog informativnog centra u Pristini. Organizatori tih protesta isticu da ce nastaviti sa “mirnim, protestnim setnjama, sve dok traje ovako napeta situacija na Kosovu i dok se specijalne policijske snage ne povuku sa Kosova". Organizatori nisu saopstili svoju procenu broja ucesnika tih protesta u Pristini. Agencije javljaju da se u glavnom gradu Kosova okupilo izmedju sedam i osam hiljada kosovskih Albanaca. U Kosovskoj Mitrovici, drugom po velicini gradu na Kosovu i Metohiji, oko dve hiljade kosovskih Albanaca je ucestvovalo u protestu. Policija, kao i prethodnih dana, nije dozvolila da demonstranti predju preko mosta na Ibru, u drugi deo Kosovske Mitrovice. Demonstranti u Kosovskoj Mitrovici su se posle pulucasovnog protesta, bez parola i transparenata, mirno razisli, a policija nije intervenisala.

Kosovski informatvni centar, blizak Rugovi, saopstio je da su protesti odrzani i u drugim kosovskim gradovima. Taj izvor nije saopstio da li je u drugim kosovskim gradovima bilo incidenata, niti je objavljivao podatke o broju ucesnika.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /