sreda, 15. april 1998.

POSLE CITANJA OPTUZNICE U HASKOM TRIBUNALU ZA NAVODNE RATNE ZLOCINE U LOGORU OMARSKA

Kvocka i Rodic izjasnili se da nisu krivi

Tuzilastvo predlozilo da se svedoci i zrtve saslusavaju pred istim vecem koje vodi slucaj Milana Kovacevica, buduci da se ta dva slucaja “u velikoj meri prklapaju"

Mirko Klarin
dopisnik “Nase Borbe" iz Haga

Miroslav Kvocka (41) i Mladen Radic (46), bosanski Srbi koje su proslog cetvrtka u Prijedoru uhapsili pripadnici Sfora, izjasnili su se juce da nisu krivi ni po jednoj od tacaka optuznice, koja ih tereti za navodne ratne zlocine u logoru Omarska kraj Prijedora. Obojica optuzenih su se pred sudom predstavili kao profesionalni policajci i obojica su, prema optuznici, izmedju maja i avgusta 1992. bili na komandnim pozicijama u Omarskoj: Kvocka kao zamenik komandanta, a Radic kao sef jedne od tri strazarske smene.

Zajedno sa komandantom logora, Zeljkom Meakicem, njegovim drugim zamenikom Dragoljubom Prcacom i jos dvojicom sefova smena, Milojicom Kosom i Momcilom Grubanom, Miroslav Kvocka i Mladen Radic su optuzeni za namerna ubistva, silovanja, mucenja, prebijanja i ponizavanja zatocenih Muslimana i Hrvata, koja su izvrsili njihovi potcinjeni... a koja oni nisu sprecili ili kaznili. Takvi njihovi propusti su, u optuznici, kvalifikovani kao zlocini protiv covecnosti (tri tacke) te, alternativno, u jos cetiri tacke kao teske povrede Zenevskih konvencija ili krsenja zakona i obicaja rata.

Pored toga, optuznica tereti Mladena Radica za pet pojedinacnih “incidenata silovanja" zrtve oznacene samo sa inicijalom “A", sto je u pet tacaka kvalifikovano kao zlocin protiv covecnosti, te u jos pet tacaka, alternativno, kao teska povreda Zenevskih konvencija (nanosenje teskih patnji) ili kao krsenje zakona i obicaja rata (okrutno postupanje). Posto mu je svaka od tih tacaka procitana, na pitanja portugalskog sudije Rodrigeza kako se izjasnjava, Mladen Radic je ukupno 17 puta odgovorio: “Slavni sude, nisam kriv!"

Posto su se optuzeni izjasnili da nisu krivi, sledi sudjenje i izvodjenje dokaza. Tuzilac Majkl Kigen je juce obavestio da je proslog cetvrtka, cim je saznao da su Kvocka i Radic uhapseni, od predsednice Suda Gabrijele Kirk Mekdonald trazio da se njihov slucaj poveri Pretresnom vecu koje vodi slucaj Milana Kovacevica, optuzenog za genocid nad nesrpskim stanovnistvom opstine Prijedor. Buduci da se ta dva slucaja, kako je rekao, “u velikoj meri preklapaju", tuzilastvo predlaze da se svedoci i zrtve saslusavaju pred istim Vecem i istovremeno, kako ne bi morali da u vise navrata dolaze u Hag i ponavljaju svoje iskaze. Za sada, izjavio je Kigen, tuzilastvo predlaze samo istovremeno izvodjenje dokaza, a na Pretresnom vecu je da odluci da li ce spojiti ta dva slucaja. Americki advokat Tom Moren, kao privremeni branilac optuzenog Radica, suprotstavio se takvom zahtevu, ukazujuci da tuziocu “ne treba dozvoliti da bira pred kojim ce Vecem izvoditi dokaze". Sudija Rodrigez se nije izjasnjavao o zahtevu tuzioca, ostavljajuci da o tome odluci predsednica Tribunala.

Mladicev branilac u Hagu?

Pojava grckog advokata Aleksandera Likurezosa izazvala je juce poprilicnu zabunu, pa i uzbunu, medju izvestacima iz haskog Tribunala. Mnogi su ga, naime, prepoznali jer je pre otprilike dve godine dao vise televizijskih intervjua kao potencijalni branilac generala Ratka Mladica, optuzenog vojnog vodje bosanskih Srba. Ispostavilo se, medjutim, da je Likurezos doputovao u Hag ne da bi “pregovarao o uslovima predaje" optuzenog generala - kako su spekulisali novinari - vec na zahtev porodica Miroslava Kvocke i Mladena Radica, kao i nekih prijatelja iz Banjaluke. Supruga Miroslava Kvocke potpisala je i poslala faksom punomoc Likurezosu da zastupa dvojicu optuzenih, ali su oni u medjuvremenu sa spiska koji im je prezentirao Sekretarijat suda vec izabrali dvojicu advokata (Toma Morena i Majkla Grivsa, angazovanih u procesu Celebici) da ih zastupaju na prvom pojavljivanju pred sudijama. Likurezos je, tako, prvo pojavljivanje i izjasnjavanje svojih potencijalnih klijenata pratio sa galerije za publiku, a da li ce preuzeti njihov slucaj odlucice, kako nam je rekao, nakon razgovora sa njima i sa Sekretarijatom suda. Usput se, kod novinara, raspitivao o honorarima koje braniocima placa Tribunal.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /