sreda, 15. april 1998.

DEJVID FILIPS, IZVRSNI DIREKTOR MEDJUNARODNOG PROGRAMA ZA RESAVANJE KONFLIKATA PRI KOLUMBIJA UNIVERZITETU U SAD, O AMERICKOM ZAKONU KOJIM SE UKIDANJE SANKCIJA USLOVLJAVA RESENJEM STATUSA KOSOVA

"Odvojeni identitet" Kosova je - cinjenica

U "mostu" koji je nedavno uspostavila americka TV mreza WorldNet izmedju studija u Vasingtonu, u kojem je pored voditelja Rika Fusea na pitanja novinara iz Beograda i Pristine odgovarao Dejvid Filips, izvrsni direktor Medjunarodnog programa za resavanje konflikata pri Kolumbija univerzitetu. Tema je bila - kriza na Kosovu.

"Nasa borba" je u petak, 10. aprila, objavila faksimil dela zakona 105-118 (12/15/97/), sekcija 539., usvojenog u americkom Kongresu 17. decembra 1997. godine. Ovaj zakon, verovatno poznat vladajucoj strukturi u Srbiji, ostao je, uglavnom, nepoznat siroj javnosti, a odluke SAD koje ce, vrlo verovatno, uslediti posle referenduma ili neuspeha srpsko-albanskog dijaloga, bice zasnovane upravo na pomenutom zakonu.

Prema tom aktu, sankcije za Srbiju i Crnu Goru (nigde se ne pominje SR Jugoslavija, prim. nov) ostaju na snazi "ako ne bude bitnog napretka prema (A) ostvarivanju separatnog identiteta Kosova i prava naroda Kosova da upravlja sam sobom: ili (B) stvaranja medjunarodnog protektorata za Kosovo..." U tekstu ovog zakona se takodje naglasava da je neophodno da se "izabranoj vladi Kosova dozvoli rad kao izabranim predstavnicima naroda Kosova".

Kako se u tekstu izricito naglasava zahtev za priznavanje "separatnog identiteta" Kosova, zamolili smo g. Filipsa, kao americkog eksperta za juzni Balkan, Srbiju, Kosovo i Albaniju, za komentar. Naglasavajuci da vlada SAD ostaje dosledna u stavu da Kosovo treba da ostane deo Srbije, g. Filips je pri tom dodao stav koji, izgleda, ima pristalica u znacajnom delu americke administracije: da bi bilo najbolje da se resenje statusa ove pokrajine nadje u okvirima - Jugoslavije.

Dakle, ako je nas komentar na ovom mestu dopusten, mora se uociti izvesna kontradikcija: americka administracija ne priznaje SR Jugoslaviju, zalaze se za integritet Srbije, ali resenje trazi u okvirima federalne drzave u kojoj je Srbija jedna jedinica!

"Sankcije su diplomatsko orudje, a ne sredstvo kaznjavanja nekog naroda. To je samo sredstvo kojim se pokusavaju naterati vodjstva na pregovore u traganju za miroljubivim resenjem", kaze Filips. Na Kosovu odavno postoji nesto sto se moze nazvati separatnim identitetom: 90 odsto stanovnistva su Albanci, oni govore svojim jezikom, imaju svoju kulturnu tradiciju, zive u okruzenju koje je potpuno drugacije od ostalog dela Srbije. Dakle, odvojeni identitet naroda Kosova je - cinjenica.

"Pravo na samoupravu je pravo koje uzivaju svi narodi i deo je korpusa gradjanskih i ljudskih prava garantovanih Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima koju je, da vas podsetim, i Jugoslavija potpisala pre 50 godina. Ovo pravo je deo osnovnih prava u demokratskim, pluralistickim i otvorenim drustvima. Pravo na samoopredeljenje je takodje jedno od osnovnih prava obuhvacenih ovom deklaracijom, ali ono ne znaci i automatski pravo na nezavisnu drzavu. Bitno je za ovu priliku znati da se mora kreirati takvo okruzenje koje ce garantovati gradjanska i ljudska prava svima i da ce takvu politiku podrzavati i braniti medjunarodna zajednica", bio je odgovor Dejvida Filipsa, izvrsnog direktora Medjunarodnog programa za resavanje konflikata pri Kolumbija univerzitetu, SAD.

J. R.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /