sreda, 15. april 1998.

KONFERENCIJA ZA STAMPU MILANA BULAJICA, DIREKTORA BEOGRADSKOG MUZEJA ZRTAVA GENOCIDA

Komandantu Jasenovca suditi u SRJ

Nije prihvatljiv predlog Vizentalovog centra da ratni zlocinac Dinko Sakic bude izrucen drugoj nezavisnoj drzavi. Pre Hrvatske vise prava da im se izruci imale bi BiH, odnosno RS, posto se najvece stratiste jasenovackog sistema logora smrti - Gradina - nalazi na njenoj teritoriji, smatra Bulajic

Beograd, FoNet. - Direktor beogradskog Muzeja zrtava genocida Milan Bulajic izjavio je juce da bi bivsem komandantu ustaskog logora Jasenovac Dinku Sakicu trebalo suditi u SR Jugoslaviji i izrazio ocekivanje da ce vlasti SRJ uputiti takav zahtev Argentini, gde Sakic zivi vec 50 godina.

“Nije prihvatljiv predlog Vizentalovog centra da ratni zlocinac Dinko Sakic bude izrucen drugoj nezavisnoj drzavi", izjavio je Bulajic na konferenciji za stampu. Kao osnov da Argentina izruci Sakica SRJ, Bulajic navodi njen kontinuitet u odnosu na bivsu Jugoslaviju, kao i cinjenicu da su zrtve u najvecem broju bile Srbi. Prema njegovim recima, pre Hrvatske bi vise prava da im se izruci Sakic imale Bosna i Hercegovine, odnosno Republika Srpska, posto se najvece stratiste jasenovackog sistema logora smrti - Gradina - nalazi na njenoj teritoriji.

Bulajic smatra da bi, ako se pitanje ekstradicije ispolitizuje, sudjenje trebalo organizovati u Jerusalimu, posto je u Jasenovcu, prema izraelskim podacima, stradalo 25.000 Jevreja. “Sta radi i sta ceka nasa vlada?" upitao se Bulajic ocenjujuci da je zahtev za izrucenje Sakica SR Jugoslaviji pitanje od drzavnog i nacionalnog interesa. On je istakao da nema razloga da se takav zahtev ne uputi.

DZEJMS RUBIN, PORTPAROL STEJT DEPARTMENTA

Pravo na sudjenje imaju i Srbija, Slovenija i BiH

Vasington, Beta-AFP. - Sjedinjene Americke Drzave saopstile su preksinoc da pravo za pokretanje procesa protiv komandanta nekadasnjeg ustaskog logora u Jasenovcu Dinka Sakica imaju Hrvatska, Srbija, Slovenija i Bosna i Hercegovina.

"Optuzbe koje terete Sakica izuzetno su teske i zasluzuju da budu u potpunosti iznesene na sudjenju", izjavio je portparol Stejt departmenta Dzejms Rubin. On je rekao da Hrvatska, koja je zatrazila izrucenje nekadasnjeg ustaskog oficira u Drugom svetskom ratu, ima "veliki interes" da obezbedi sudjenje Sakicu u zemlji. Ali na listi zemalja koje imaju pravo da organizuju proces protiv Sakica mogu da se nadju i Slovenija, Srbija i Bosna, dodao je Rubin. Prema njegovim recima, te zemlje imaju veoma ubedljive argumente za zahtev da mu organizuju sudjenje, posto su mnoge zrtve iz Jasenovca bile njihovi gradjani.

Bulajic istice da Sakicu ne treba suditi u Hrvatskoj iz vise razloga: hrvatski predsedenik Franjo Tudjman tvrdi da je NDH bila “izraz povjesnih teznji hrvatskog naroda", zatim, sadasnja hrvatska vlast smatra da ima kontinuitet sa marionetskom fasistickom drzavom, a takodje se Tudjman za vreme posete Argentini sastao sa Sakicem. On je podsetio i da je Sakic, koji je pre nekoliko godina posetio Hrvatsku, bio primljen od predstavnika drzave i da su mu odavana priznanja.

Bulajic demantuje vesti lansirane iz Zagreba da se navodno ne zna gde se nalaze dokumenta, sakupljena jos 1947. godine, o Sakicevim ratnim zlocinima, isticuci da takva dokumenta postoje u Arhivu Jugoslavije, Vojnoistorijskom institutu i u Muzeju zrtava genocida. On je naveo da postoje dokazi i da je Sakiceva supruga, Nada - Esperansa Sakic, rodjena sestra ratnog zlocinca Vjekoslava - Maksa Luburica, pocinila ratne zlocine u ustaskom logoru za zene u Staroj Gradiski.

Sakicev slucaj je jedan od oko 2.700 ratnih zlocinaca iz Drugog svetskog rata koje su svojevremeno, na osnovu dosijea Komisije FNRJ za ratne zlocine, Ujedinjene nacije stavile na takozvanu A-listu lica kojima se mora suditi i isporuciti zemljama u kojima su zlocine pocinili. Znacaj sudjenja Sakicu Bulajic vidi u tome da ce istina izaci na videlo, buduci da se sada prvi put pojavljuje “jedan od pravih svedoka koji zna sta se tamo dogadjalo", kao i da bi se Jasenovcu, poput Ausvica, pruzila medjunarodna zastita. “Ta istina ne treba da bude usmerena osvetnicki, vec radi sagledavanja odgovornosti. To je i u interesu hrvatskog naroda, jer mora se omoguciti buducim generacijama suzivot na ovom podrucju" dodao je on.

Bulajic je ocenio prikladnim i da Sakicu sudi medjunarodni sud, bilo neki ad hoc tribunal ili postojeci Haski, “ako je zaista zainteresovan da utvrdi uzrocnike sadasnje tragedije jugoslovenskih naroda". “Jasenovac je najbolji primer prikazivanja savremene tragedije na podrucju bivse Jugoslavije", istakao je Bulajic.

Sakic hoce u Hrvatskoj da dokaze nevinost

Buenos Aires, FoNet. - Dinko Sakic, bivsi komandant ustaskog koncentracionog logora Jasenovac, zeli da ga Argentina, gde trenutno zivi, izruci Hrvatskoj gde bi na sudu, kako je juce izjavila njegov predstavnik za stampu, “dokazao svoju nevinost".

Kako javlja Rojters, uprkos obecanju argentinskog ministra pravde Raula Granilja od prosle nedelje da ce u tom slucaju Buenos Aires imati isti stav kao i prema bivsem nacisti Erihu Pribkeu, koga je 1995. godine izrucila Italiji, Sakic jos nije dobio nalog za privodjenje. “Nije bilo nikakvog obavestenja. Sakic nije u bekstvu, on stoji na raspolaganju sudovima, logicno, posto je nevin", izjavila je zena koja se u njegovoj kuci u Santa Tereziti predstavila samo kao Sakicev portparol.

Prema njenim recima, Sakic je sam zahtevao izrucenje u Hrvatsku “da bi izasao pred sud i dokazao svoju nevinost".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /