sreda, 15. april 1998.

MARIJAN HRANSKI, DRZAVNI TUZILAC HRVATSKE

Krivicna prijava Jugoslavije nedovoljna za izrucenje

Zagreb, Beta. - Hrvatski drzavni tuzilac Marijan Hranski ocenio je juce kao “nedovoljnu" krivicnu prijavu jugoslovenskih sudskih vlasti protiv Dinka Sakica, nekadasnjeg zapovednika koncentracionog logora u Jasenovcu za vreme ustaskog rezima u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata. Hranski je hrvatskom radiju izjavio da je “zatecen" krivicnom prijavom jugoslovenskog drzavnog tuzioca, prenosi agencija Frans pres. On smatra da je prijava “nedovoljna" da bi se zatrazilo Sakicevo izrucenje, “ako je to namera Beograda".

Beogradski dnevnik “Politika Ekspres" juce je objavio da je jugoslovenski drzavni tuzilac Vukasin Jokanovic podneo krivicnu prijavu vladi Argentine i njenim nadleznim organima protiv Sakica “zbog ucesca u ubistvu ogromnog broja zatocenika jasenovackog logora".

“Zahtev za ekstradiciju treba da zadovolji razlicite kriterijume utvrdjene medjunarodnim konvencijama i bilateralnim ugovorima", izjavio je hrvatski drzavni tuzilac i dodao da njegova kancelarija radi na tome da zadovolji te kriterijume. Hranski je jos rekao da akciju jugoslovenskih pravosudnih vlasti vidi vise kao “politicku".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /