sreda, 15. april 1998.

IZ STRAHA OD BLISKOG ORUZANOG SUKOBA

Srbi se iseljavaju iz decanskih sela

Skoro sve srpske i crnogorske porodice izdecanske opstine iselile se zbog straha od “naoruzanih albanskih bandita"

Decani,Beta. - Skoro sve srpske i crnogorske porodice iz 18 sela decanske opstine iselile su se iz svojih domova i preselile u odmaraliste pored Decana, receno je agenciji Beta u tom mestu. Izvestacu Bete, koji je juce obisao 40-tak izbeglih srpskih i crnogorskih porodica smestenih u tom odmaralistu, receno je da su se iselili zbog straha od “naoruzanih albanskih terorista koji vrsljaju po okolini decanskih sela". “Nikome se ne ostaje u selu nocu, jer se samo strepi kada ce naoruzani banditi upasti u kuce", rekli su Beti Srbi i Crnogorci iz decanskih sela Locani i Dasonovac.

Oni su kao primer naveli nedavno presretanje grupe medincinskih radnika koji su posli u selo Glodjane da vakcinisu decu protiv decije paralize, i ocenili da im “nema vise opstanka u selima". Izbeglice su rekle da su ih juce posetili nacelnik Peckog okruga Jovo Popovic i predsednik opstine Decani Milivoje Djurkovic. U opstini Decani, koja ukupno ima oko 55.000 stanovnika, zivi jos 295 srpskih i crnogorskih porodica sa 773 clanova. Od 42 naselja u opstini, 24 su etnicki cisto albanska. Izbegli tvrde da su ispred nekih albanskih sela videli “bunkere" napravljeni od vreca sa peskom i da su na jednom takvom punktu kod sela Glodjane zaustavljeni i medicinski radnici.

U saopstenju Informativnog centra Srpskog pokreta otpora Kosova i Metohije i Eparhije rasko-prizrenske navodi se da Srbima i Crnogorcima koji se iseljavaju iz sela, njihove komsije Albanci govore da se “isele sa albanske zemlje". Dodaje se da su izbegli smesteni u napustenim bungalovima u blizini mesta Decani a da su stoku smestili u stale manastira Visoki Decani. Informativni centar saopstava da su nedavni incidenti u tom podrucju “doveli ono malo Srba koji su tu ostali da zive na rub ocaja". “Gotovo da se ponavlja situacija sa pocetka Drugog svetskog rata kada su balisticke jedinice sravnile sa zemljom desetine srpskih sela na podrucju Decana i Djakovice", kaze se u saopstenju i dodaje da se trenutno “razmatra hitna nabavka humanitarne pomoci u slucaju da se iseljavanje i dalje nastavi".

Informativni centar navodi da u Decanima posle zalaska sunca na ulicama nema nikoga osim policijskih patrola i da su policajci na kontrolnim punktovima nocu “zabarikadirani iza vreca sa peskom". U saopstenju se dodaje da preko dana “sve izgleda mnogo mirnije i zivot se odvija pod prividom mira", ali da se u celoj okolini “oseca atmosfera bliskog oruzanog sukoba".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /