sreda, 15. april 1998.

SASTANAK KONTICA SA MARJANOVICEM I VUJANOVICEM

Kamate i cene pod posebnom prismotrom

Beograd, FoNet. - U skladu sa dogovorom sa prethodnog sastanka, sinoc je u Palati federacije odrzan sastanak saveznog premijera Radoja Kontica sa predsednicima vlada Srbije i Crne Gore Mirkom Marjanovicem i Filipom Vujanovicem na kojem su analizirani rezultati ostvarivanja Operativnih mera za uspostavljanje makroekonomske ravnoteze i stabilnosti. Kako saopstava Savezni sekretarijat za informisanje, u razgovoru su ucestvovali i potpredsednici Savezne vlade Vojin Djukanovic, Nikola Sainovic i Jovan Zebic, guverner Narodne banke Jugoslavije (NBJ) Dusan Vlatkovic, potpredsednik Privredne komore Jugoslavije Drago Sofranac kao i nadlezni savezni i republicki ministri. Na sastanku je, kako se navodi u saopstenju, konstatovano da su “kretanja na monetarnom i deviznom sektoru zadovoljavajuca, ulivaju optimizam i u skladu su sa opredeljenjima iz Programa Savezne vlade za uspostavljanje makroekomske ravnoteze.

Konstatovano je da su u sektoru kamatne politike uocljive odredjene neracionalnosti", pa je nuzno da NBJ preduzme dodatne mere kako bi se situacija u ovoj oblasti sto pre poboljsala".

Na sastanku je konstatovano da na sektoru cena ima spekulativnih pojava, koje se, pre svega ogledaju u zadrzavanju roba na zalihama i neopravdanom povecavanju cena". Za suzbijanje ovih pojava neophodne su intervencije savezne i republickih robnih rezervi, zatim, dalja liberalizacija uvoza onih artikala koji su povuceni sa trzista, odnosno cija je cena neopravdano povecana.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /