sreda, 15. april 1998.

SPECIJALNI IZVESTAJ EIU O JUGOSLAVIJI

Mesto za izbegavanje

Pritisak je ocito bio prevelik. Zabrinuta za sve veci jaz izmedju zvanicnog i crnog kursa jugoslovenska vlada odlucila se za devalvaciju dinara sto ce doneti izvesne prednosti, ali nece resiti nijedan od gorucih problema ekonomije, zakljucuje se u najnovijem izvestaju Ekonomist Intelidzens Junita.

Posledice na kratak rok su svetlija strana ovog poteza: izvoz bi u prvom momentu trebalo da se oporavi, ako nista drugo, a ono zato sto bi izvoznici konacno mogli da budu zadovoljni utvrdjenim kursom. Optimisti veruju da ce rezultat ovog poteza biti i smanjivanje sive ekonomije i da ce drzavni prihodi porasti. Ova mera ce uticati i na smanjivanje duga koji je bio procenjivan na 16 milijardi dolara.

Sa aplauzima ipak treba sacekati. Svaki ekonomski udzbenik uci da nijedna devalvacija ne moze sama po sebi spasiti ekonomiju. Jer problem sa jugoslovenskim izvozom nije samo u ceni vec pre svega u neodgovarajucem kvalitetu roba. Smanjenje trgovinskod deficita i duga drzave na drugoj strani moze izazvati dalje odlaganje restrukturiranja privrede. Istovremeno, mogao bi se ocekivati i rast inflacije jer su sva uvozna dobra sada skuplja. U prognozi EIU u kojoj je bila nagovestena devalvacija racunalo se sa inflacijom na godisnjem nivou od oko 30 odsto. To ce znaciti dodatni pritisak na vlade da isplate zaostale penzije i zarade u drzavnom sektoru. Ako se to dogodi, a malo ko veruje u cvrstinu vlade i mogucnost odbijanja takvih pritisaka - razlika izmedju zvanicnog i crnog kursa nastavice da se povecava.

Rastuca inflacija,i prenapregnuta javna potrosnja mogli bi biti osnova socijalog nezadovoljstva. I to pre nego sto je kriza na Kosovu uopste dodirnuta kao tema. Predsednik Jugoslavije Slobodan Milosevic igra svoju poznatu igru za Zapadom, dok otkucavaju poslednji minuti pred novo odlucivanje o sankcijama. Cak i ako se one ne bi ostvarile, mogucnost brzog pristupa MMF i Svetskoj banci izgeda prilicno neverovatna.

A bez toga, ozbiljan program reformi je nemoguc. Drugim recima, vrednost dinara se promenila, ali mnogo toga nije. Jugoslavija je i dalje mesto koje treba izbegavati.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /