sreda, 15. april 1998.

SPO O PREDSTOJECEM REFERENDUMU

“Nismo protiv neutralnih stranih posmatraca"

Ivan Kovacevic: “Ne" samo za krajnosti koje ruse Srbiju. Vojislav Milosevic: Kosovo bure - bez dna

Beograd. - Srpski pokret obnove podrzava predstojeci referendum i pravo naroda da kaze “ne" svim uvijenim i otvorenim zahtevima da Kosovo postane republika ili da se otcepi. Referendum je “ne" samo za krajnosti koje ruse Srbiju - rekao je portparol Srpskog pokreta obnove Ivan Kovacevic na jucerasnjoj konferenciji za novinare. On je preneo stav svoje stranke, koja se zalaze za “hitni demokratski dijalog sa Albancima".

SAOPSTENJE SPO

Opasne igre vlade u Tirani

Beograd, FoNet. - Zahtev vlade u Tirani da Kosovo i Metohija dobiju status republike predstavlja direktno i najgrublje mesanje u unutrasnje stvari nase zemlje, saopstila je juce Sluzba za informisanje Srpskog pokreta obnove (SPO). Takvi zahtevi ohrabruju terorizam i podsticu opasnu napetost u celom regionu, zakljucuje se u saopstenju SPO.

- Nismo protiv neutralnih stranih posmatraca i medijatora u tom dijalogu - naglasio je portparol SPO. Stav politickog i ekonomskog saveta SPO, obrazlozio je juce Vojislav Milosevic koji je rekao da Kosovo danas nije samo bure baruta, vec bure bez dna. Pitanje Kosova je istorijsko, ali i racionalno, istakao je Milosevic, a zatim izneo podatke da se na Kosovu nalazi 250 milijardi dolara rudnih bogatstava, 150 milijardi vrednog zemljista i 100 milijardi dolara u industrijskim kapacitetima i infrastrukturi. Na Kosmetu ima retkih metala za ciju je eksploataciju zainteresovan veliki broj zemalja sveta.

- Komunikacija izmedju Srba i Albanaca mora biti u bruto nacionalnom proizvodu - rekao je Milosevic i dodao: “Kosovo nije samo nas Jerusalim, vec i vazan temelj privrednog oporavka".

J. Kosanic

Duvanje u Rugovina jedra

Zahtev pojedinih politickih stranaka koje postavljaju pitanje regionalizacije Srbije, insistirajuci na autonomiji Vojvodine, i predlazu cak da Sumadija bude poseban region, predstavljaju u ovom trenutku duvanje vetra u Rugovina jedra - ocenio je juce Ivan Kovacevic. On je naglasio da se SPO zalaze za “decentralizaciju, ove suvise centralizovane drzave", ali ne, kako je istakao, u ovom trenutku kada se postavlja pitanje statusa Kosova od strane medjunarodne zajednice.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /