cetvrtak, 16. april 1998.

STRANKE SAVEZA DEMOKRATSKIH PARTIJA I GSS PROTIV REFERENDUMA

“U tome ne treba ucestvovati"

Nisu nas pitali ni kada su ukidali autonomiju Kosovu i sva gradjanska prava kosovskih Albanaca, kaze se na pocetku zajednickog proglasa

Novi Sad. - Ovaj referendum nije pitanje, vec presuda. Svaki odgovor na pogresno pitanje je pogresan! Zato u tome ne treba ucestvovati, kaze se na kraju zajednickog proglasa kojeg su povodom raspisanog referenduma o resavanju kosovske krize sinoc u Novom Sadu utvrdile sve stranacke organizacije Saveza demokratskih partija i Gradjanski savez Srbije. Tekst zajednickog proglasa potpisali su, naime, predstavnici koalicija “Sandzak" i “Sumadija", Lige socijaldemokrata Vojvodine, Reformske demokratske stranke Vojvodine, Saveza vojvodjanskih Madjara i Socijaldemokratske unije, uz predstavnika GSS, dok predstavnik Demokratske stranke, koja je takodje bila pozvana, nije bio prisutan.

U proglasu gradjanima Srbije sedam stranaka se navodi:

- Nisu nas pitali kada su ukidali autonomiju Kosova i sva gradjanska prava Albancima. Nisu nas pitali ni kada su nam rasturali bivsu drzavu, ni kada su nam formirali novu. Nisu nas pitali ni kada su ulazili u rat, ni kada su potpisivali mir. Nisu nas pitali ni kada su krali na izborima, ni kada su zvali strane posrednike da umesto njih priznaju kradju. Nece nas pitati da li smo za nove sankcije. Nece nas pitati kada kad nas budu mobilisali za novu ratnu avanturu, nece nas cak pitati ni kako nam je - kada ne budemo imali posao, plate i penzije, kada ne bude lekova i hrane, kada ne bude benzina i struje, kada nam budu zatvorene granice. Ovaj referendum nije pitanje vec presuda i zato u tome ne treba ucestvovati - isticu na kraju potpisnici proglasa.

Ovakav stav prema referendumu valja shvatiti kao njegovo ignorisanje - pojasnili su sinoc potpisnici proglasa, naglasavajuci da on ne znaci da ce biti i zajednickih akcija za bojkot referenduma, vec da je takva akcija prepustena opredeljenju svake stranke pojedinacno. Precizirano je da postoji mogucnost i za neke druge stranke da se pridruze ovom zajednickom stavu prema referendumu, ukoliko to budu zelele.

Saznajemo, inace, da je Demokratskoj stranci jos sa samog sastanka faksom ponudjeno da se potpise pod tekst zajednickog proglasa, imajuci u vidu da je prethodno potvrdjeno i njeno ucesce na skupu u Novom Sadu. Po pouzdanim informacijama tek je na samom pocetku sastanka stigla faks-poruka iz DS kojom je podvucen stav demokrata, da je referendum “stetan i neodgovoran potez rezima i da ce stoga DS organizovati kampanju koja ce to pokazati". Nedolazak predstavnika te stranke na sastanak u Novom Sadu objasnjen je cinjenicom da se sednica GO DS odrzala u isto vreme. Kako ni posle dvocasovnog cekanja okupljenih stranackih predstavnika u Novom Sadu nije stigla faks-poruka o eventualnom prihvatanju zajednickog proglasa, o stavu Demokratske stranke ostaje da se sazna naknadno.

Z. Serences

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /