cetvrtak, 16. april 1998.

SAOPSTENJE VLADE RS O VANREDNOJ SKUPSTINI

Pokusaj destabilizacije Republike Srpske

Samo naglasavanje vanrednog karaktera sednice upucuje na zakljucak da je RS u velikoj opasnosti, da je u njoj vanredno stanje, konstatuje se u saopstenju Vlade

Banjaluka, FoNet. - Vlada Republike Srpske ocenila je u jucerasnjem saopstenju za javnost da je “sazivanje posebne, odnosno vanredne sednice Narodne skupstine za 15. i 16. april u Doboju pokusaj dela rukovodstva republickog parlamenta i politickih snaga koje ga podrzavaju da destabilizuju RS".

Kako javlja SRNA, u saopstenju se navodi da “samo naglasavanje vanrednog karaktera sednice upucuje na zakljucak da je RS u velikoj opasnosti, da je u njoj vanredno stanje". “Pitanja koja su predlozena za dnevni red Skupstine su pitanja o kojima treba raspravljati, ali uz postivanje redovne procedure i kvalitetnu pripremu", stoji u saopstenju, uz napomenu: “Vlada nije ucestvovala, ni u jednoj fazi, u pripremi zakazane sednice, nije bila u prilici kao nosilac izvrsne vlasti da predlozi vreme potrebno za sagledavanje svih elemenata za nalazenje najboljih resenja, koja ce najuspesnije ostvarivati interese RS".

U tekstu se istice da je Vlada spremna da odgovori na sva pitanja koja se odnose na ostvarivanje njene ustavne funkcije te da ce ona nakon prvih sto dana upoznati javnost sa efektima svoga rada. “Medjutim, namera snaga koje slute vanredno stanje u RS nije dalji razvoj i demokratizacija RS, vec prikrivanje kriminalnih i drugih nezakonitih radnji iz prethodnog perioda i zaustavljanje otvaranja RS prema svetu", stoji u saopstenju Vlade RS.

U nastavku se ocenjuje da te snage “ne zele da predlazu nova resenja vec da iskoriste skupstinsku govornicu za zastrasivanje nasih gradjana i konfrontaciju sa medjunarodnom zajednicom". “Vlada ne moze biti instrumentizovana za takve namere i zbog toga ne podrzava sazivanje vanredne sednice za 15. i 16. april, a od narodnih poslanika ocekuje da ce sagledati zloupotrebu ovlascenja rukovodstva Narodne skupstine i preduzeti odgovorajuce mere", zakljucuje se u saopstenju koje je potpisao predsednik Vlade RS Milorad Dodik.

SKUPSTINA REPUBLIKE SRPSKE

Sednica otkazana zbog kvoruma

Doboj, Beta. - Vanredna sednica Skupstine Republike Srpske koja je bila zakazana za juce u Doboju, otkazana je zbog nedostatka kvoruma.

Posle trocasovnog odlaganja pocetka sednice konstatovano je da su na nju dosla samo 34 poslanika Srpske demokratske i Srpske radikalne stranke. Predsednik Skupstine Dragan Kalinic izrazio je “punu rezignaciju zbog takvog odziva" poslanika i dodao da je “propustena prilika da se narodu kaze istina o tome sta se sprema RS sa novim izbornim pravilima OEBS-a". Kalinic je ocenio da ta pravila “anuliraju tekovine visegodisnje borbe za RS" “Zar to nije bio dovoljan razlog da se poslanici okupe u herojskom Doboju", rekao je Kalinic i dodao da sednicu nece zakljuciti “uobicajenim udarcem cekica".

On je rekao da je spreman da zbog arbitraze za Brcko i organizacije septembarskih izbora u BiH “u svako vreme i na svakom mestu" ponovo pozove poslanika ali da se “boji da ne bude kasno".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /