cetvrtak, 16. april 1998.

SIMPOZIJUM “DIJASPORA I OTADZBINA"

Poraz sopstvene pameti

Beograd. - Srpska veza - asocijacija za unapredjenje saradnje sa Srbima u svetu i narodima medju kojima zive, inicijator je simpozijuma “Dijaspora i otadzbina" koji je juce poceo u maloj sali Kolarcevog narodnog univerziteta, a trajace danas i sutra.

Konstatujuci da jedna trecina Srba zivi izvan maticne drzave profesor dr Dragoljub Nedeljkovic je rekao da je kriza “zahvatila sam koren i Srba vise umire nego se radja. Srbi ce da izumru i od bolesti zvane raskol, to traje jos od svetosavskih vremena, posvadjani smo a sami sa sobom i o sebi sve gore govorimo. Nas poraz je poraz nase pameti, neki izrodi zla su u nama i moral nam je srozan. Jezik nas sipa kletve", rekao je Nedeljkovic, dodajuci da Srbima predstoji “promena prirode i da postanu skromni i smerni".

Profesor Vladimir Grecic je, govoreci o broju Srba izvan matice, rekao da se taj broj - zavisno ko ga navodi, da li politicari ili neko drugi “procenjuje (do 12 miliona) ili se pak umanjuje. Izvan SRJ najvise ih je u Republici Srpskoj (navodi se, izgleda i broj koji je u Federaciji i onaj u izbeglistvu - p. a) koji se ceni na tri i po miliona, potom oko 650.000 u SAD (Ilionis, Indijana, Kanzas, NJujork, NJu Dzersi) i toliko u zemljama zapadne Evrope, pre svega u Nemackoj, Austriji i Svajcarskoj.

O “obnovi srbistike" u srpskom ujedinjenju govorio je profesor Petar Milosavljevic, koji je trenutni srpski problem uporedio sa davnasnjim nemackim kada su imali trideset drzava, dva jezika i tri naroda, a “neko im je rekao da su svi oni Nemci", pre svega filozofi. Milosavljevic glavni problem vidi u osnivanju Jugoslovenskog leksikografskog zavoda, jugoslovenstvu uopste, kada je na scenu stupila “srbokroatika". Duhovno jedinstvo srpskog naroda danas je na veoma niskom nivou, rekao je juce Vasilije Krestic i istakao da napadi na sve znacajnije srpske institucije i ustanove ne prestaju jos od 1940. godine, pre svega na SANU, Crkvu, Knjizevnu zadrugu, Univerzitet i druge. Skup nastavlja sa radom danas i sutra.

D. B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /