cetvrtak, 16. april 1998.

TRAGOM VESTI: PRED TEROROM “OVK" SRBI IZ OKOLINE DECANA SE MASOVNO ISELJAVAJU

Beze i katolicki Albanci

Trenutno se u izbeglickom naselju pored manastira Decani nalazi 20 srpskih porodica, a 40 je otislo s Kosova jos ranije - kaze za “Nasu Borbu" otac Sava

Otac Sava iz manastira Decani izjavio je za “Nasu Borbu" da se iz 18 okolnih sela iselilo skoro sve srpsko stanovnistvo i da je u selima ostalo jos samo cetiri do pet srpskih porodica.

“U izbeglickom naselju iznad manastira, u bivsem odmaralistu, trenutno je smesteno 20 srpskih porodica, 40 porodica je jos ranije otislo, a ostalo je jos samo cetiri do pet porodica. Ali ni oni nece dugo. Neki su u Decanima, neki su pobegli u Pec, a situacija je veoma teska, tuzna i depresivna. Nema struje i vode, nema ko da pomogne. Mi smo stoku smestili u nase manastirske stale i cinimo koliko mozemo", rekao je otac Sava.

“Prema svedocenju jedne zene koja je pobegla, situacija je u selima veoma napeta, jer se nocu stalno cuje pucnjava. Nije bilo napada na civile, ali ljudi su veoma zabrinuti, placu i ne znaju sta ih ceka."

Otac Sava kaze da u manastiru ne mogu pouzdano da tvrde da li u blizini ima pripadnika takozvane Oslobodilacke vojske Kosova, ali da se sire price o sve masovnijem naoruzavanju Albanaca kao i o prisustvu naoruzanih stranaca, najverovatnije iz arapskih zemalja. “Jedna zena nam je pricala da se i katolicki Albanci, njeni prijatelji, iseljavaju, jer ne zele da im deca budu mobilisana."

Na pitanje da li dolazi neko iz humanitarnih organizacija, otac Sava kaze da nema organizovane humanitarne pomoci. “Bio je predsednik opstine, danas je bila novinarska ekipa Asosijeted presa koja je snimila izbeglice u blizini manastira, a mi pomazemo koliko mozemo", dodao je otac Sava .

J. Kocijan

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /