cetvrtak, 16. april 1998.

PREDLOG SPECIJALNOG IZVESTIOCA UN ZA LJUDSKA PRAVA

Privremeni posmatraci UN za Kosovo

Zeneva, Beta-AFP. - Stanje ljudskih prava na Kosovu je i dalje tesko i ucinjen je mali napredak u resavanju problema u toj pokrajini, ocenjeno je u izvestaju specijalnog izvestioca UN za ljudska prava na prostoru bivse Jugoslavije Jirzija Dinstbira. U izvestaju koji je juce podnet Komisiji UN za ljudska prava navodi se da je "stepen nasilja koji je karakterisao protekle sedmice na Kosovu smanjen, ali nasilje nije nestalo" i da je "progres u resavanju krize minimalan".

U dokumentu se preporucuje otvaranje Kancelarije UN za ljudska prava na Kosovu i slanje privremenih posmatraca koji bi u ime UN nadzirali ljudska prava i radili na obnovi uzajamnog poverenja. "Vlasti treba da dozvole posetu nezavisnih sudskih medicinskih vestaka koje bi ovlastile UN i koji bi ispitali kako su poginule zrtve operacija izvedenih 28. februara, u selima Likosane i Cirez, i 5. marta, u Prekazu, na podrucju Drenice, u centralnom Kosovu", navodi se u Dinstbirovom izvestaju.

Dinstbir od lidera kosovskih Albanaca zahteva da javno izraze privrzenost mirnom ostvarenju njihovih politickih ciljeva, uz postovanje prava svih stanovnika regiona.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /