cetvrtak, 16. april 1998.

SASLUSAN GLAVNI I ODGOVORNI UREDNIK ZBOG KRSENJA PREDIZBORNE TISINE

Osam dana za podnosenje dokaza

U Beogradu je juce pred gradskim sudijom za prekrsaje odrzano sudjenje Dragoljubu Zarkovicu, glavnom i odgovornom uredniku nedeljnika “Vreme", na osnovu tuzbe Ministarstva za informacije Republike Srbije za krsenje predizborne tisine tokom predsednickih i skupstinskih izbora 1997. godine.

Tuzbeni zahtevi su podneti u novembru i decembru prosle godine kad je ministar informisanja bila Radmila Milentijevic, a odnose se na tekstove “Bilans jedne vlasti" od 20. 9. 1997, u kom su objavljeni rezultati prethodnih izbora i komentari o predsednickim kandidatima od 5. 12. 1997. godine.

U korist odbrane gospodin Zarkovic je naveo da je objavljivanje i pustanje lista u prodaju izvrseno 24 casa pre nastupanja izborne tisine, a da su datumi pod kojim je list izasao namerno oznaceni na dva dana kasnije zbog citalaca u unutrasnjosti i inostranstvu do kojih list stize sa zakasnjenjem, primetivsi pri tom da nije odgovoran, ako neko cita novine petkom.

Jadranka Dobrijevic, sudija, obavezala je tuzenog da u roku od osam dana dostavi dokaze da je list pusten u prodaju pre nastupanja izborne tisine, a gospodin Zarkovic nije trazio da se u postupak svedocenja uvede i tuzilac, posto smatra da ce podneti dokazni materijal biti dovoljan za odbijanje tuzbenog zahteva.

Pred istim sudom Ministarstvo informacija je tuzilo listove “Blic", “Dnevni telegraf", “Demokratiju", “NT Plus", “Dugu" i NIN.

I. B. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /