cetvrtak, 16. april 1998.

MILENKO SIMIKIC, PREDSEDNIK OPSTINSKOG ODBORA SRPSKE DEMOKRATSKE STRANKE

“Nismo jedini krivci"

Srpski blok, iako oslabljen, jos je vecinski. SDS se, po pravilu, optuzuje za sve. “Jedina patriotska stranka" pred renoviranjem

Dragan Banjac

U gradu na Savi, gotovo na svakom koraku cekaju iznenadjenja. Dosta je i politike, malo vise nego one velike, koja se ovde prelama mozda za celokupnu BiH, a sve vise se tim zaludnim poslom bave i gradjani. Novi opstinskim parlamentom predsedava Bosnjak Mirsad Djapo, gradonacelnik je Srbin Borko Reljic (SDS), a u toku je “mesanje karata", kako je penzionisani ovdasnji profesor nazvao uspostavu, nakon policije, opstinskih funkcija i pravosudja, multietnickih kadrova u gradu.

Advokat Milenko Simikic, cija se kancelarija s vidnim natpisom lako uocava u produzetku glavne gradske ulice pred teskim je zadatkom da u novim, nimalo zahvalnim uslovima, predsedava strankom (SDS) koja se olako okruvljuje za sve, a utociste nalazi jedino kod dela rukovodstva na Palama. Krajnje cudna je i odbornicka struktura u gradskom parlamentu.

- Jos smo, da kazem srpski blok, u vecini. Od 56 odbornika SDS (17), radikali (7) i socijalisti (6) imaju 30, a ostatak (26) otpada na Koaliciju za jedinstvenu i cjelovitu BiH (SDA, Liberali, Gradjanska stranka BiH) UBSD, SDP, HDZ... U odnosu na srpsko biracko tijelo, dobili smo 51 odsto glasova i nismo vise neprikosnovena politicka snaga, ali smo i dalje stranka koja vazi za patriotsku i kojoj gradjani vjeruju, prica Simikic.

Potvrdjuje “zivlju politicku borbu" ovde, narocito poslednjih meseci, a jos jedno odlaganje arbitrazne odluke smatra za “cisto politicku" stvar. Inace, sve cesce optuzbe na racun stranke (SDS) u Brckom tesko prihvataju. “Ne mozemo prihvatiti olako izrecene tvrdnje predstavnika medjunarodne zajednice, koji su kao podlogu za novo odgadjanje naveli da su se SDS i rukovodstvo sa Pala protivili provedbi Dejtona a i dalje dobro saradjuju sa svim tim istim ljudima."

Pored svega ocito je i SDS pred zamasnim renoviranjem. Simikic se slaze da su uslovi drukciji, da je rat skoro zaboravljen i da treba traziti nove forme za “jedinu patriotsku stranku sto je spasila narod i vodila ga poslednjih godina", koja se mora prilagoditi vremenu i novim vetrovima, koliko banjaluckim jos vise spoljnim, nista manje jakim i cestim.

Sutra: “Po steku i nazad"

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /