cetvrtak, 16. april 1998.

POTPISAN PROTOKOL O KULTURNOJ SARADNJI VUKOVE ZADUZBINE I SVETSKE SRPSKE ZAJEDNICE

Akcija za odbranu jezika

Akademik Dejan Medakovic, predsednik Skupstine Vukove zaduzbine i dr Misa Milosevic, generalni sekretar Svetske srpske zajednice juce su potpisali protokol o kulturnoj saradnji ove dve institucije.

Na konferenciji za novinare organizovanoj ovim povodom akademik Dejan Medakovic je istakao da je rec "o dugorocnoj i planskoj saradnji na pitanjima od zajednickog interesa na realizaciji kulturnih i obrazovnih programa koji se ticu razvoja i unapredjenja kulturnih veza i saradnje sa Srbima u dijaspori." Ova akcija, kako je receno, pokrenuta je sa ciljem da se pre svega sacuva i odbrani jezik jer je on fundament nacije a procesi asimilacije u zemljama u kojima su razasuti Srbi su veoma ubrzani.

Posto se zahvalio Medakovicu na uvodnim recima, dr Misa Milosevic je napomenuo da se Svetska srpska zajednica opredelila za saradnju sa Vukovom zaduzbinom jer je to najznacajnija i najoperativnija organizacija u Jugoslaviji a zatim upoznao novinare sa predstojecim planovima ove dve institucije. "Mi iz Svetske srpske zajednice imamo zelju da u saradnji sa Vukovom zaduzbinom i Narodnom bibliotekom pocnemo sa otvaranjem srpskih kulturnih centara pod nazivom "Vuk Karadzic" sirom sveta. To je nas prvi korak kojim cemo omoguciti fizicko prisutstvo srpskih kulturnih institucija u celom svetu."

Pored ove akcije, Medakovic i Milosevic su najavili i objavljivanje konkursa za osnovnoskolsku i srednjoskolsku decu u dijaspori na temu - Hilandar, a predvidjeno je i ucesce na sedmom Kongresu slovenskih zemalja koja ce se odrzati od 2. do 5. juna ove godine u Pragu.

B. Tadic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /