cetvrtak, 16. april 1998.

SEF DANSKE DIPLOMATIJE RAZGOVARAO SA LIDERIMA DS I GSS

Ozbiljnoj drzavi ne bi trebala ad hoc diplomatija

Beograd, Beta. - Lideri Demokratske stranke i Gradjanskog saveza Srbije Zoran Djindjic i Vesna Pesic razgovarali su juce u Beogradu sa danskim ministrom inostranih poslova Nils Helveg Petersenom. Po zavrsetku polucasovnog susreta lideri srpske opozicije su izjavili da su sa danskim ministrom razgovarali o Kosovu.

Djindjic je rekao da je danskom ministru izneo “stavove od ranije poznate javnosti" da su za resavanje svakog ozbiljnog problema potrebne ozbiljne institucije. Povodom stranog posredovanja, Djindjic je kazao da “nasa pozicija nije da, posto nemamo te instrumente za resavanje problema, na nekoj drugoj strani to trazimo", vec da postanemo svesni da kao ozbiljna drzava, treba da imamo ozbiljne institucije da bismo resili svoje probleme. “Jedino je to nacin da se Kosovo resi unutar Srbije i da se resi trajnije, a ne nekom ad hoc intervencijom, diplomatskom, politickom ili bilo kakvom drugom. Jer, ako treba da zivimo dalje u ovoj zemlji i da Kosovo bude deo ove zemlje, onda to podrazumeva institucije koje ce funkcionisati", zakljucio je Djindjic.

Lider GSS Vesna Pesic je rekla da je prenela stav svoje stranke da sto pre mora da pocne sustinski dijalog predstavnika Albanaca sa Kosova i nase vlade, u demokratskoj atomsferi. Ona je kazala da je prenela stav GSS da stranka “jeste za dobre usluge medjunarodne zajednice koje ne bi nametale nikakvo resenje unapred", ali da, posto je referendum o stranom posredovanju u resavanju kosovskog problema vec raspisan, smatra da za sest meseci mora da se pokaze da je pocelo resavanje problema ili da je pri kraju. “Isto tako, ako nasa vlast pozove bilo kog stranog predstavnika, smatramo da onda moraju biti raspusteni i Milosevic, i predsednik vlade a i skupstina", rekla je Vesna Pesic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /