cetvrtak, 16. april 1998.

SAVEZNI USTAVNI SUD

Obracun penzija po zakonu

Ustavni sud nije prihvatio inicijativu za ocenu ustavnosti odredbe po kojoj se u Beogradu placa posebna taksa od tri odsto

Beograd. - Savezni ustavni sud odbacio je predlog penzionerskih organizacija i Uruzenja ratnih vojnih invalida Srbije da se oceni ustavnost i zakonitost akta kojim se na novi nacin izacunavaju penzije i invalidnine. Rec je o aktu Saveznog zavoda za statistiku po kojem se, drugacijom metodologijom, od 1. januara prosle godine prosecna zarada izracunava tako sto se isplacena zarada deli sa ukupnim brojem zaposlenih, bez obzira da li su im za taj period isplacene plate. Na taj nacin znatno je umanjen penzijski i invalidski fond, odnosno licna primanja korisnika. U obrazlozenju odluke o odbacivanju, izmedju ostalog se kaze da obavestenja o novom nacinu izracunavanja prosecne zarade nije, kako Zakon nalaze, objavljeno u Sluzbenom listu SRJ, pa Sud nije nadlzan da procenjuje njegovu ustavnost i zakonitost.

Ustavni sud oglasio se nenadleznim i nije prihvatio inicijativu za ocenu ustavnosti odredbe Zakona o porezu na promet, kojom se na teritoriji Beograda placa posebna taksa u visini od tri odsto.

Povodom ocene ustavnosti o odredbi Zakona o porezu na dohodak gradjana, Sud ce odrzati javnu raspravu na kojoj bi trebalo da se strucno razjasni da li se placanje kamate od 0,2 odsto dnevno, u slucaju neispunjenja novcane poreske obaveze, moze tretirati kao zatezna kamata na obaveze iz ugovora.

B. O. I.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /