cetvrtak, 16. april 1998.

KOALICIJE “VOJVODINA", “SUMADIJA" I SANDZAK CEKAJU VLADINE PREGOVARACE

Lojalni Srbiji, a ne rezimu

Mile Isakov: Razgovori o Kosovu nisu vazniji od razgovora o Vojvodini, Sumadiji i Sandzaku. Rasim Ljajic: Ozbiljan poziv na demokratski dijalog. Branislav Kovacevic: Ne cudi me sto predstavnici vlade nisu dosli u Kragujevac. Kasim Zoranic: Ubijeno i nestalo 220 gradjana SRbije u Sandzaku

Novi Sad. - Liderima koalicije “Vojvodina" Nenadu Canku i Miodragu Isakovu, koji od 13. aprila svakodnevno cekaju predstavnike Vlade Srbije da pregovaraju o autonomiji Vojvodine, juce su se u Novom Sadu pridruzili lideri koalicija “Sumadija" i “Sandzak", Branislav Kovacevic i Rasim Ljajic, kao i predsednik Liberalne bosnjacke organizacije Sandzaka Kasim Zoranic.

Predstavnici Vlade Srbije nisu ni juce dosli u Novi Sad. Vojvodjanskim autonomasima takodje nije stigao ni odgovor od predsednika Srbije Milana Milutinovica kojem su uputili pismo u kojem su ga pozvali da odredi vladin pregovaracki tim.

- Mi smo lojalni drzavi Srbiji, a ne njenom rezimu - odgovorili su lideri tri koaliciona bloka okupljena u Novom Sadu na optuzbe rezimske stampe da rade na “razbijanju Srbije".

Miodrag Isakov je u ime domacina izjavio da Vlada Srbije ozbiljno gresi sto ignorise pozive Vojvodjana, Sumadinaca i Sandzaklija da se otvori rasprava o problemima sa kojima je zemlja danas suocena. On je rekao da pregovaracki tim koji se okupio u Novom Sadu nikako ne moze da prihvati, uz svo respektovanje kosovskog problema, da su pregovori o Kosovu - na kojima vlada jedino insistira - vazniji od razgovora o Vojvodini, Sumadiji i Sandzaku.

Isakov je kategoricki odbacio optuzbe u rezimskoj stampi da su pozivi na pregovore o autonomiji Vojvodine i regionalnim problemima Sumadije i Sandzaka upuceni s namerom da se naskodi Srbiji dok se ona, navodno, “bori za Kosovo".

- Naprotiv, nasa spremnost da se suocimo sa problemima Srbije je, zapravo, zelja da joj pomognemo - zakljucio je Isakov.

Rasim Ljajic je okupljanje u Novom Sadu okvalifikovao kao veoma ozbiljnu i dobronamernu akciju u pravcu iniciranja rasprave o aktualnim problemima Srbije. On je rekao da je zalosno sto je rezim tu akciju protumacio kao “poziv na rat", a ne na demokratski dijalog.

- Nije dobro sto se oni lakse odlucuju na sukobe nego na pregovore - zakljucio je Ljajic. Branislav Kovacevic je izjavio da ga ne cudi sto predstavnici Vlade Srbije nisu dosli u Kragujevac na pregovore sa koalicijom “Sumadija" jer bi “tamo morali da se sretnu sa radnicima koji su izasli na ulice da iskazu svoje nezadovoljstvo vladom koja ih je upropastila".

Kasim Zoranic je naveo podatke po kojima sledi da je u vreme ovog rezima “u Sandzaku ubijeno i nestalo 220 gradjana Srbije", a istovremeno je “etnicki ocisceno 51 selo".

- Kakva je to drzava koja tako brine o bezbednosti svojih gradjana? - zapitao se Zoranic i dodao da zelja da se o tome raspravlja nije nikakav dokaz separatizma nego ozbiljne brige o sopstvenoj drzavi. Predstavnici koalicija koje su se juce okupile u Novom Sadu nastavljaju da cekaju pregovarace Vlade Srbije.

J. Briza

Ko je pozvao tenkiste?

- Ko je i zasto pozvao rezerviste tenkovskih jedinica da se 25. maja jave na vojnu vezbu? - zapitao je Nenad Canak. On je s tim u vezi izrazio sumnju da se “nesto sprema" i novinarima pokazao snimke betonskih tenkovskih prepreka koje su rasporedjene pokraj magistralnih puteva na granici Srbije sa Vojvodinom, a ne na granicama Srbije sa susednim zemljama.

Canak je zakljucio da “u slucaju napada na zemlju rezim u Beogradu nije predvideo odbranu Vojvodine". On je rekao da se, s druge strane, od Vojvodjana trazi da brane Srbiju. Po njemu, to nije u redu i “nece proci".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /