cetvrtak, 16. april 1998.

KRAGUJEVACKI ORUZARI JUCE PONOVO IZASLI NA ULICE

“Muka se vise trpeti ne moze"

Zoran Nedeljkovic Meda: Sindikat trazi isplatu januarskih i februarskih plata, deo regresa i razlike za tri meseca 1997. Dragutin Stanojlovic Baja: Ovoga puta cemo sigurno pobediti. Zivorad Markovic: Protest svih Kragujevcana. Danas novo okupljanje pred Skupstinom grada

Kragujevac. - “Mi smo ’Namenska’", “Evo nas opet", “Dizi glavu, narode" - orilo se juce posle osmomesecne “pauze" kragujevackim ulicama u centru grada, kojima je prolazila kilometarska povorka pobunjenih radnika “Zastave - Namenski proizvodi".

- Kao i uvek kad je muka, kada pisanja, pregovori i dogovori ne daju efekte, mi smo ovde. Ovo je treci put u poslednje tri godine da se okupljamo na ovom mestu. Nijedan nas pocetak (protesta), medjutim, nije bio masovniji nego danas. Nas koji zivimo od “Namenske" ima preko 20 hiljada i zato ce nas iz dana u dan biti sve vise - naglasavao je juce, otvarajuci nove proteste oruzara na Trgu slobode kod Skupstine grada, predsednik Sindikata ZNP Zoran Nedeljkovic Meda, pozdravljen od preko pet hiljada radnika “Namenske" i Kragujevcana koji su se pridruzili oruzarskoj pobuni.

Nedeljkovic je potom podsetio okupljene da je Sindikat “Namenske" jos 31. marta zatrazio od poslovodstva ZNP i nadleznih drzavnih organa da se oruzarima isplate zaostale zarade (januarska i februarska plata), deo regresa za 1997, razlike u plati za tri proslogodisnja meseca i jos neke prinadleznosti i nadoknade, ali da su im do prekjuce popodne isplacene samo zarade za januar i deo proslogodisnjeg regresa.

Govoreci o sve tezem materijalno-socijalnom polozaju radnika, Nedeljkovic je juce rekao da je do pre godinu dana za bruto plate radnicima “Namenske" bilo potrebno 1,1 milion dolara, dok danas za to treba oko 600 hiljada dolara.

- Da je bilo srece i da je bilo vise pameti u poslovodstvu nase fabrike i vrhu “Zastave" mi danas ne bismo bili ponovo ovde. Ali, nismo mi krivi sto je privreda Srbije unistena. Vi (oruzari) ste nesto najsvetlije u ovom Kragujevcu i celoj Srbiji. Ovoga puta cemo sigurno pobediti ako budemo zajedno i ako ne slusamo onog vagabunda Nestorovica (v.d. direktora “Namenske") koji bi da unisti 5.750 radnika i nasu fabriku. Kazu mi da sam vulgaran, a ja im porucujem neka me tuze “bumbari" za sve ovo sto pricam - naglasava u svom vec prepoznatljivom stilu sekretar Sindikata “Namenske" Dragutin Stanojlovic Baja. Sutra (danas) cemo isporuciti nove zahteve. Trazicemo akontacije i topli obrok za mart, a od 20. aprila i plate za mart. Moramo ostati skupa i moramo ovog puta, iako na to nemamo prava, da se bavimo i kadrovskim pitanjima “Namenske", da ocistimo nasu fabriku od sljama i dousnika udbe. Zato nemoj da im se (direktorima) desi da po Uskrsu ostanu u fabrici i da ne budu ovde sa nama. Nemoj da im se slucajno desi - porucio je Stanojlovic i zakazao novi protest oruzara za danas u 11 sati pred Skupstinom grada. Radnik Zivorad Markovic je takodje konstatovao da je “ovo protest svih Kragujevcana", te da ce “Sindikat ’Namenske’ dati priliku svima da kazu sta imaju i sta ih muci".

Markoviceva koleginica Milka Eric je juce rekla da se plasi situacije u kojoj se nalazi “Namenska" i njeni radnici i porucila da su Sindikat ZNP i oruzari imali dosta strpljenja i razumevanja ali “ovo vise ne moze da se izdrzi".

Nakon protesta oruzari su se u koloni negde oko podne vratili u “Namensku" da bi vec danas u 11 sati ponovo bili na istom mestu - pred Skupstinom grada.

Juce su se jos dogovorili da na ulice - “zbog Uskrsa, vere i tradicije" - ne izlaze u petak i ponedeljak, a da sa protestima nastave od utorka.

Z. Radovanovic

Poziv radnicima i - Nikolicu

“Dace Bog da i ostali radnici Kragujevca i Srbije ustanu i kazu: Dosta je bilo tiranije i bede. Apelujem zato na sve radnike Kragujevca da nam se sutra pridruze ovde, da zajednicki vidimo sta cemo i kako cemo dalje", porucio je juce Dragutin Stanojlovic.

Na jucerasnjem protestu oruzari su pozvali i potpredsednika Vlade Srbije iz ovog grada (radikala Tomislava Nikolica) koji je nedavno obecao da ce mu prve brige biti - Kragujevac i “Zastava". “Evo mu prilike da ispuni obecanje. Pozivamo ga da to i ucini", naglaseno je tim povodom.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /