subota, 18. april 1998.

JUGOSLOVENSKI KOMITET PRAVNIKA ZA LJUDSKA PRAVA

Oceniti ustavnost odluke o referendumu

Skupstina Srbije nije nadlezna za raspisivanje referenduma jer je pitanje stranog posredovanja u iskljucivoj nadleznosti Savezne skupstine i Savezne vlade

Beograd, FoNet. - Jugoslovenski komitet pravnika za ljudska prava ocenio je juce da je odluka Skupstine Srbije o raspisivanju referenduma o stranom posredovanju u resavanju problema na Kosovu - protivustavna, protivzakonita i nelegitimna. Komitet je zato, kako je saopsteno, podneo Saveznom ustavnom sudu i Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti te odluke.

U saopstenju se navodi da republicka Skupstina “nije nadlezna za raspisivanje referenduma o ucescu stranih predstavnika u resavanju problema na Kosovu i Metohiji, jer je pitanje stranog posredovanja u iskljucivoj nadleznosti Savezne skupstine i Savezne vlade". Komitet, medjutim, smatra da o “ovako formulisanom pitanju ni Savezna skupstina, ni Savezna vlada ne mogu da raspisu referendum".

Jugoslovenski komitet pravnika za ljudska prava naglasava da su agresivna kampanja, koja se vodi protiv onih koji imaju kriticke primedbe na referendum, pretnja gradjanima i sistematsko stvaranje atmosfere straha u sustinskoj suprotnosti sa institucijom referenduma kao osnovnim oblikom neposredne demokratije. “To govori da svrha raspisivanja referenduma nije donosenje odluke neposrednim izjasnjavanjem gradjana umesto za to ovlascenih organa, vec nasilno pribavljanje formalnog legitimiteta vlasti i otvaranje puteva ka nacionalnoj diktaturi", dodaje se u saopstenju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /