subota, 18. april 1998.

KINKEL I TALBOT RAZGOVARALI O KOSOVU

Ukidanje vazecih sankcija SRJ za dijalog uz ucesce "trece strane"

Najavljena dalja podrska medjunarodne zajednice Milu Djukanovicu i reformskom procesu u Crnoj Gori

Ceka se "verodostojna ponuda" Beograda:
Stroub Talbot i Klaus Kinkel

Bon, Beta. - Nemacki ministar inostranih poslova Klaus Kinkel i zamenik americkog drzavnog sekretara Strob Talbot zakljucili su juce da ukoliko narednih dana predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milosevic ne bude izneo "verodostojnu ponudu" za pocetak dijaloga sa kosovskim Albancima, Kontakt grupa ce morati da sprovede ranije najavljene mere.

Kinkel i Talbot razgovarali su juce u Bonu o situaciji na Kosovu. Oni smatraju da je "ucinjen samo delimicni napredak kada je rec o zahtevima medjunarodne Kontakt grupe u vezi sa resavanjem kosovskog problema", dok "sustinski zahtevi ostaju neispunjeni", navodi se u saopstenju nemackog Ministarstva inostranih poslova. "Tu se pre svega misli na zapocinjanje iskrenog, neposrednog i bezuslovnog dijaloga izmedju Beograda i kosovskih Albanaca uz ucesce trece strane", dodaje se u saopstenju.

Kinkel i Talbot su istovremeno SR Jugoslaviji stavili u izgled ukidanje vazecih sankcija za slucaj da Beograd u datom roku ispuni postavljene zahteve. Oni su naglasili znacaj nastavka reformskog procesa u Crnoj Gori i najavili dalju podrsku medjunarodne zajednice crnogorskom predsedniku Milu Djukanovicu. U saopstenju se navodi da ce tu podrsku Kinkel izraziti tokom Djukanoviceve posete Bonu 29. aprila. Kinkel je takodje naglasio znacaj stabilnosti u citavom regionu i dodao da je neophodno da misija UN u Makedoniji (Unpredep) ostane u toj zemlji i da medjunarodna zajednica podrzi politiku dobrosusedskih odnosa koju vodi albanska vlada.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /