subota, 18. april 1998.

IZJAVA SLOBODANA BLAGOJEVICA, CRNOGORSKOG MINISTRA PRAVDE

Moguce raspustanje Savezne skupstine

Ukoliko Crna Gora odluci da odbrani svoju ravnopravnost u SRJ, onda to moze proizvesti napustanje federalnog parlamenta, raspustanje Skupstine i nove izbore - izjavio crnogorski ministar pravde

Podgorica, Beta. - Jugoslovenska skupstina moze biti raspustena i mogu biti raspisani novi parlamentarni izbori, ukoliko Crna Gora odluci da politickim sredstvima odbrani svoju ravnopravnost u SRJ, rekao je crnogorski ministar pravde Slobodan Blagojevic. “Crna Gora ne raspolaze pravnim sredstvima za odbranu svoje ravnopravnosti koju ugrozavaju federalni organi, a ukoliko to pokusa politickim putem, onda to moze proizvesti napustanje federalnog parlamenta, raspustanje Skupstine i nove izbore", rekao je Blagojevic jucerasnjim podgorickim “Vijestima".

On je ocenio da je ustavno-pravni polozaj Crne Gore u SRJ “ugrozen sa gledista ostvarivanja pravnih funkcija saveznih organa, posebno pravosudnih". “Posto se radi o saveznim organima iznad kojih nema visih organa koji bi odlucivali po zalbi, Crna Gora, odnosno njeni organi nemaju na raspolaganju pravna sredstva koja bi mogla da koriste. Zato ostaju jedino politicka sredstva koja se mogu ostvarivati preko Skupstine Crne Gore i preko Savezne skupstine", rekao je Blagojevic.

On je dodao da politicka “intervencija" Crne Gore u parlamentima “moze da dovede do demisioniranja poslanika u Saveznoj skupstini, odnosno do raspustanja Skupstine i zakazivanja parlamentarnih izbora". “Crnoj Gori ostaju mogucnosti da u sferi parlamentarne rasprave, upotrebom odgovarajuceg ustavno- parlamentarnog mehanizma, suprotstavi se rusenju ustavno-pravnog poretka Jugoslavije na stetu njenog ustavno-pravnog polozaja", ocenio je crnogorski ministar pravde.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /