subota, 18. april 1998.

ZARKO KORAC I GAZMEND PULJA GOVORILI NA BRIFINGU KOMISIJE UN ZA LJUDSKA PRAVA

Kosovu predstoji etnicka i teritorijalna podela

Zoran Vitorovic
specijalno za “Nasu Borbu" iz Zeneve

Pred Komisijom za ljudska prava koja zaseda u Zenevi nastupili su i predstavnici Medjunarodne federacije za ljudska prava. U pripremljenoj rezoluciji, Kosovo se pojavljuje kao jedna od najvaznijih tema u povodu cega su juce na brifingu za novinare predstavnici Srpskog i Kosovskog helsinskog odbora za ljudska prava, dr Gazmend Pulja i profesor Zarko Korac, izneli svoja misljenja.

- Tezina postojece situacije na Kosovu je takva da bi najbolje za mir i stabilnost u celom regionu Balkana bilo da se donese zasebna rezolucija o Kosovu komisije UN za ljudska prava, a da se potom aktivira i Savet bezbednosti UN. Ovde nije vise rec samo o ljudskim pravima nego i o dramaticnosti situacije na Kosovu, koja zahteva specifican tretman - rekao je dr Pulja i dodao:

- Pogledajmo samo (pokazujuci slike pobijenih albanskih zena i dece) kako srpska propaganda naziva nevine zrtve - teroristima. A rec je o nenaoruzanim zenama i deci. Drugo, Vojislav Seselj, koji je pominjan kao vodja paramilicijskih jedinica koje su ratovale i po Bosni i potencijalni ratni zlocinac danas je potpredsednik srpske vlade, sto je nevidjeni apsurd u Evropi! Na Kosovu je danas de fakto rec o predratnoj situaciji koja trazi hitnu i snaznu akciju medjunarodne zajednice u cilju odrzanja mira u regionu, jer je ocito da, narocito posle formiranja nove srpske vlade, sluzbenom Beogradu mir i dijalog nisu cilj.

- Danas i pored svih jugoslovenskih ratova i Srbija (ali i Kosovo) jos uvek je multietnicka drzava. Ukoliko se postojeci trend nastavi i dodje do dalje eskalacije sukoba, a sve ukazuje na to, preti monoetnicka podela Kosova. Iskustvo ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini da je prvi korak ka tome sukob, pa proterivanje jedne ili druge nacije, potom mali ili nikakav povratak izbeglica i, na kraju, ono najgore, trajna podela teritorije po etnickim linijama. U tom slucaju preti definitivno sirenje rata i na Makedoniju. Situacija je teska i niko za sada tacno ne moze reci sta sledi, jer ova sadasnja srpska vlada je ne samo opasna i radikalna u svakom pogledu, vec je i antinapredna, jer je u njoj jedan profasista Seselj - rekao je profesor Korac.

Predstavnici Medjunarodne helsinske federacije su rekli da je u pripremi rezolucija Komisije UN za ljudska prava o Jugoslaviji, u kojoj se kaze “da ce od eventualnih medjunarodnih sankcija biti izdvojena Crna Gora, jer je ocit stav nekih evropskih vlada da se jedino tako moze dalje ohrabriti nova Vlada Crne Gore koja zeli da kreira demokratske institucije kojima bi se lakse integrisali u Evropsku uniju i svet.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /