subota, 18. april 1998.

ARTUR VOTS, MEDJUNARODNI POSREDNIK ZA SUKCESIJU BIVSE SFRJ U SLOVENIJI

Ljubljana prihvata mini memorandum

Vots od SRJ ocekuje jos neka dokumenta o zlatu BIS banke u Bazelu. Miran Mejak ponovio da teskoce sukcesije proizilaze iz odbijanja Jugoslavije da prizna raspad bivse drzave

Stevan Sicarov
dopisnik “Nase Borbe" iz Ljubljane

Za nas je mini memorandum ser Artura Votsa u celini prihvatljiv i savetovali smo mu da ga ostalima ne daje na sadrzinsku raspravu, rekao je na jucerasnjoj konferenciji za novinare, nakon razgovora sa medjunarodnim posrednikom za sukcesiju bivse SFRJ, sef slovenacke pregovaracke delegacije dr Miran Mejak. Mini memorandum ne resava neke stvari na nase zadovoljstvo, ali smo ga prihvatili da bismo pokazali maksimalnu kooperativnost rekao je dr Mejak, isticuci spremnost da se memorandum nadalje prosledi Vladi i parlamentu na potvrdu.

Novinarima je Vots preneo utisak da je start njegove nove turneje, tokom koje ce nakon Ljubljane obici i ostale glavne gradove drzava nastalih na podrucju bivse SFRJ, bio “vrlo ohrabrujuci", te da je “pozicija Slovenije vrlo pozitivna". On je istakao da i Makedonija ima slicno principijelno stanoviste kao i Slovanija oko prihvatanja “mini dokumenta". Ne vidim posebne prepreke napretku u pregovorima, rekao je Vots, izrazavajuci nadu da ce posle “prvog koraka",koji bi predstavljalo prihvatanje mini memoranduma od svih strana, uslediti i dalji koraci.

U vezi glavnih nejasnoca, vezanih za datum 1. juni 1991, koji se navodi u mini memorandumu, Vots je naglasio da on “nije naveden kao datum raspada SFRJ", vec prevashodno pragmaticki, da bi delovao u praksi. On je rekao i da je prakticno resenje u mini memorandumu to da nema posebnih kvalifikacija drzava kao naslednicu ili nastavljaca, dok je dr Mejak istakao kako je za slovenacku stranu vazno da stoji neki datum, jer se bez datuma sukcesija ne moze sprovesti.

Mini memorandumom je, rekao je Vots, predvidjena i podela osam ambasada i izrazio ocekivanje da ce to biti prihvatljivo za sve delegacije. Nije, medjutim, navedena i podela zlata iz BIS banke u Bazelu, jer od SRJ Vots ocekuje “jos neke dokumente".

Slikanje u sopstvenoj kuci

Komentarisuci odluku jugoslovenske Vlade da ostalim drzavama dopusti uvid u arhive do kraja 1990. godine, dr Mejak je to uporedio sa situacijom povratka u svoju kucu nakon sedam godina, kad “vam ne dozvoljavaju nista da odnesete, vec samo da malo slikate i odete", dodajuci kako sve teskoce sukcesije proizlaze zato sto Jugolsavija" ne postuje stavove medjunarodne zajednice o raspadu bivse drzave".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /