subota, 18. april 1998.

POVODOM UBISTVA BRACNOG PARA SRBA POVRATNIKA

Vestendorp smenio gradonacelnika Drvara

Zbog ovog incidenta kao i stalnog uznemiravanja Srba povratnika i brojnih paljevina kuca, Vestendorp je ocenio da Tokmacija nije ispunio svoju duznost kao gradonacelnik i da mora preuzeti politicku odgovornost za nastalu situaciju

Banjaluka, Beta. - Visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH Karlos Vestendorp razresio je juce duznosti gradonacelnika Drvara Draga Tokmaciju.

Povodom incidenta u drvarskoj opstini u noci sa srede na cetvrtak, u kojem su ubijena dva starija gradjanina, kao i zbog "stalnog uznemiravanja Srba-povratnika i brojnih paljevina kuca", Vestendorp je ocenio da Tokmacija "nije ispunio svoju duznost" kao gradonacelnik i da mora da preduzme politicku odgovornost za nastalu situaciju. "Kao sto znate, izabrani funkcioneri imaju posebnu odgovornost u sprovodjenju Dejtonskog mirovnog sporazuma - prema gradjanima i prema medjunarodnoj zajednici...Ukoliko izabrani funkcioneri ne uspeju da odgovore duznosti, moraju prepustiti zadatak drugima", navodi se u Vestendorpovom pismu gradonacelniku.

Uz podsecanje da je Tokmaciju vise puta upozoravao da se nestabilna sigurnosna situacija u Drvaru ne moze tolerisati, i ocenu da incident pruza dovoljno dokaza da on nije ispunio svoju duznost, Vestendorp navodi da su incidenti, narocito protiv manjina, "kulminirali necuvenim ubistvima". Koristeci ovlascena koja mu je dao Savet za sprovodjenje mira u BiH, Vestendorp je razresio Tokmaciju duznosti i od celnika Hrvatske demokratske zajednice zatrazio da za gradonaclenika imenuje "nekog ko ce biti posvecen sprovodjenju Dejtonskog sporazuma".

Visoki predstavnik je takodje naveo da ce o svemu obavestiti OEBS, kako bi Tokmaciji bili onemoguceno da se na septembarskim izborima kandiduje za bilo koju funkciju. Vestendorp je najavio i da ce pripadnici medjunarodne policije, pod njegovim rukovodstvom, preduzeti akcije protiv policajaca u Drvaru i toj zupaniji "koji dele odgovornost za sadasnju neprihvatljivu situaciju".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /