utorak, 21. april 1998.

U OPSTINI SRBICA NA KOSOVU

Jos dva sela bez Srba

Srbica, Beta. - U opstini Srbica na Kosovu jos dva sela su ostala bez srpskog stanovnistva, posto su se dve porodice prosle nedelje iselile iz sela Tomislav i Kostrc.

Aleksandar Stevanovic, mestanin Tomislava, sela udaljenog jedan kilometar od Srbice, rekao je agenciji Beta da se iselio zbog “sigurnosti", iako je naveo da Albanci nisu vrsili pritisak na njega. Iz sela Kostrc iselila se porodica Blagoja Jovanovica, koja trazi prebivaliste u Kragujevcu. Jovanovica su 17. marta “pretukli i opljackali albanski teroristi".

U 52 sela u opstini Srbica, srpsko stanovnistvo zivi jos u sedam - Banje, Suvo Grlo, Rudnik, Kotore, Donji Strmac, Leocina i Radisevo. Od oko 70.000 stanovnika u opstini Srbica, Srba ima jos oko 1.000. U manastiru Devicu, jedinom manastiru u Drenici, nije bilo vernika za Uskrs. Ni za Bozic vernici nisu dolazili u taj manastir. Za Uskrs vernici nisu isli u manastir, udaljen pet kilometara od Drenice, iz straha od naoruzanih albanskih grupa, izjavila je agenciji Beta predsednica Izvrsnog odbora Skupstine opstine Srbica Slavica Jaredic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /