utorak, 21. april 1998.

NA PRVOM POJAVLJIVANJU PRED HASKIM TRIBUNALOM

Zigic odbacio krivicu

Tuzilac Majkl Kigen najavio spajanje dve optuznice u jednu i predlozio da se dokazni postupak protiv Zigica, Radica i Kvocke izvodi istovremeno sa postupkom protiv Kovacevica. Advokat Toma Fila izjavio da je to u interesu njegovog klijenta

Mirko Klarin
dopisnik “Nase Borbe" iz Haga

Od svih optuzenih koji su dosad prosli kroz proceduru prvog pojavljivanja pred haskim Tribunalom, Zoran Zigic je najvise puta rekao: “Nisam kriv!" Izjavio je to juce ukupno 69 puta, izjasnjavajuci se o isto toliko tacaka dve optuznice koje su protiv njega (i jos 27 osoba) podignute zbog navodnih zlocina u logorima Omarska i Keraterm.

Zigicu se, prakticno, pripisuje ucesce u 15 krivicnih dela pojedinacnih, grupnih ili masovnih ubistava (ukljucujuci i ono od 24. jula 1992. kada je, prema optuznici, ubijeno najmanje 140 i ranjeno 50 zatvorenika “sobe 3" logora Keraterm); zatim prebijanja, mucenja i drugih oblika fizickog i psihickog zlostavljanja zatocenih muslimanskih i hrvatskih civila. Zigicevo navodno ucesce u tim delima (dva u Omarskoj i 13 u Keratermu), u optuznici je kvalifikovano u 22 tacke kojima se tereti za teske povrede Zenevskih konvencija, isto toliko tacaka za krsenja zakona i obicaja rata, te 25 tacaka za zlocin protiv covecnosti.

Posto se izjasnio da nije kriv ni za jedno od dela za koje je optuzen, na tuziocu je teret da na sudjenju dokaze zasnovanost svojih optuzbi. Tuzilac Majkl Kigen je, tim povodom, juce najavio da ce dve optuznice protiv Zigica spojiti u jednu, kao i da ce se njemu suditi zajedno sa Miroslavom Kvockom i Mladenom Radicem, koji su takodje optuzeni za zlocine u Omarskoj. Kako su oba logora ustanovljena i delovala u regionu Prijedora, staba, tuzilac je juce ponovio da je predsednici Tribunala podneo zahtev da Kvocki i Radicu, a sada i Zigicu, sudi Pretresno vece II, koje vodi slucaj Milana Kovacevica, bivseg predsednika Izvrsnog odbora i clana Kriznog staba opstine Prijedor, optuzenog za genocid. Tuzilac, naime, predlaze da se dokazni postupak protiv Kvocke, Radica i Zigica izvodi istovremeno sa dokaznim postupkom protiv Kovacevica, buduci da su, kako je rekao, u oba slucaja mnogi svedoci isti, te je u interesu “ekonomicnosti pravde" i zastite svedoka i zrtava od trauma visestrukog svedocenja, da se dokazi izlazu istovremeno. U slucaju da predsednica Mekdonald odobri takvo zajednicko i jednovremeno izvodjenje dokaza, tuzilac Kigen smatra da ne bi doslo do znacajnijeg odlaganja pocetka sudjenja Kovacevicu, zakazanog za 11. maj ove godine.

Zigicev privremeni branilac Toma Fila, koji je juce zamenjivao banjaluckog advokata Simu Tosica, izjavio je tim povodom da je u interesu njegovog klijenta da mu se sudi istovremeno po obe optuznice, te da je optuzenom “svejedno da li ce mu se suditi zajedno sa Kovacevicem."

Zalba zbog smestaja

Posto je 69 puta ponovio “nisam kriv", Zoran Zigic je na pitanje predsedavajuceg sudije Zorde ima li sta da doda odgovorio da “nema nikakvih primedbi... osim na smestaj". Rekao je da je smesten u “neljudskim uslovima, u sobi bez vode i toaleta", da bi zakljucio: “Da sam to znao, ne bih se predao."

Branilac Toma Fila je potom sudijama objasnio da je Zigic smesten izvan Pritvorske jedinice Tribunala, primecujuci da “nema razloga da oni koji se dobrovoljno predaju... imaju gori smestaj od onih koji su uhapseni". Predstavnik Sekretarijata suda je saopstio da su juce dobili Zigicevu zalbu na smestaj i da ce je resiti, a sudija Zorda je zakljucio da to sto su “kapaciteti Pritvorske jedinice popunjeni... nije razlog da optuzeni koji kasnije stignu imaju losiji smestaj od ostalih."

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /