utorak, 21. april 1998.

DANAS POCINJE PREZENTACIJA DOKAZA ODBRANE SLAVKA DOKMANOVICA

Hadzic svedoci iz Beograda

Dokmanovicev branilac Toma Fila je najavio da ce odbrana pozvati cetrdesetak svedoka i da ce predstavljanje dokaza u prilog optuzenog biti zavrsena u maju

Hag. - Goran Hadzic, bivsi predsednik tzv. RSK, pojavice se u ulozi svedoka odbrane na procesu Slavku Dokmanovicu, optuzenom za saucesnistvo u poznatom masakru u vukovarskoj Ovcari. Hadzic, medjutim, nece svedociti u Hagu, vec - sa jos nekolicinom svedoka - iz Beograda, putem video-linka. Odbrana je htela da Hadzica dovede u Hag te je za njega, kao i za jos neke svedoke, trazila tzv. bezbedan prolaz, tj. garancije da tom prilikom nece biti uhapseni. Tuzilac je pristao da takve garancije pruzi cetvorici svedoka odbrane, ali se “uzdrzao" da to ucini u slucaju Gorana Hadzica, cime je indirektno potvrdio da bi, u najmanju ruku, mogao da bude “zainteresovan" za njega i njegovu ratnu biografiju.

Dokmanovicev branilac Toma Fila je, inace, najavio da ce odbrana pozvati cetrdesetak svedoka, te da ce prezentacija dokaza u prilog optuzenog biti zavrsena u maju. Tuzilac Grent Nimen je juce nagovestio da bi, nakon toga, optuzba mogla traziti dvonedeljnu pauzu kako bi pripremila izvodjenje dodatnih dokaza.

Zavrsavajuci svoj slucaj protiv Slavka Dokmanovica, tuzilac je juce prilozio veliki broj dokaza, ukljucujuci i cetrdesetak licnih dokumenata zrtava, pronadjenih prilikom ekshumacije masovne grobnice u Ovcari. Sudije su tom prilikom upozorene na “neprijatni miris" tih dokumenata, buduci da su - zajedno sa njihovim vlasnicima - bili pod zemljom punih 5 godina. Medju prilozenim dokazima su, takodje, i dva snimka televizijskih intervjua koje je Dokmanovic dao neposredno nakon zauzimanja Vukovara. U oba je predstavljen kao “gradonacelnik Vukovara" i u oba je nosio istu odecu, za koju tuzilac tvrdi da je neka vrsta “kamuflazne uniforme", a odbrana da je “lovacko odelo."

Sudjenje Slavku Dokmanovicu nastavice se danas, uvodnom recju njegovog branioca Tome File.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /