utorak, 21. april 1998.

KOMESAR OEBS U VUKOVARU

Poziv Srbima da se ne iseljavaju

Vukovar, Beta. - Komesar OEBS za nacionalne manjine Maks van der Stul apelovao je juce na Srbe u istocnoj Slavoniji da “ne donose prenagljene odluke" i da se ne iseljavaju iz regiona. “Srbi koji bi sada eventualno otisli suocili bi se sa neizvesnom buducnoscu. Zato je za njih bolje da ostanu ovde", rekao je on novinarima u Vukovaru. Van der Stul je u Vukovaru razgovarao sa predsednikom Samostalne srpske demokratse stranke (SDSS) Vojislavom Stanimirovicem.

“Uveravam vas da je OEBS vrlo upucen u probleme sa kojima se suocava srpska zajednica ovde (istocna Slavonija)", rekao je on, dodajuci da je “OEBS u neprestanom kontaktu sa hrvatskim vlastima oko iznalazenja resenja za te probleme". Stanimirovic je kazao da je komesaru OEBS za nacionalne manjine preneo da Srbi jos ne mogu da dobiju odredjena dokumenta, da i dalje odlaze iz regiona, a da se hrvatski prognanici slabo vracaju.

Lider SDSS je naglasio da se “pitanje povratnika ne moze posmatrati jednosmerno". “Ne moze se toleristati da hrvatski povratnici u region daju srpskim izbelicama iz drugih delova Hrvatske ultimativne rokove za iseljavanje iz kuca, dok, sa druge strane, srpski povratnici cekaju i do godinu i vise dana da se usele u svoje kuce, iako imaju sva vazeca dokumenta za povratak", rekao je Stanimirovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /