utorak, 21. april 1998.

INICIJATIVA PREDSEDNIKA CRNE GORE

Vracanje stare devizne stednje do 500 maraka - odmah?

Ulozi od 500 do 1.000 maraka, prema Djukanovicevom predlogu, bili bi izmireni do 15. jula, a za vracanje vecih uloga bice donesen poseban program. Od 112.000 starih deviznih stedisa, cak kod 85.000 ulog ne prelazi iznos od 500 maraka

Podgorica. - Predsjednik Republike Crne Gore Milo Djukanovic zatrazio je od premijera Filipa Vujanovica da na prvoj sjednici vlade razmotri inicijativu o pocetku vracanja stare devizne stednje gradjanima i da donese program mjera za njenu realizaciju.

Prema Djukanovicevom predlogu, devizni ulozi koji, zajedno sa kamatama ne prelaze iznos od 500 nemackih maraka, bili bi vraceni odmah, najkasnije do 15. jula bili bi izmireni ulozi od 500 do 1.000 maraka, a za vracanje uloga vecih od tog iznosa bice donesen poseban program.

Na sastanku sa direktorima banaka cije je sjediste u Crnoj Gori, odrzanom u nedjelju, predsjednik Djukanovic je konstatovao da dosadasnja zalaganja Crne Gore da se vracanju stare devizne stednje na nivou savezne drzave pristupi azurnije i odgovornije nijesu dala rezultate i naglasio da na tom planu Crna Gora treba sama da preuzme inicijativu.

U Crnoj Gori ima oko 112.000 starih deviznih stedisa. Od toga njih oko 85.000 ima uloge ciji iznos ne prelazi (ukljucujuci i kamatu) 500 maraka. “Ocekujem da cemo, vjerovatno vec u ovom mjesecu, imati program vracanja stare devizne stednje i da cemo veoma brzo poceti sa njenim vracanjem shodno dinamici dobijanja kredita za tu namjenu", izjavio je Filip Vujanovic, predsjednik Vlade Crne Gore. On je izrazio ocekivanje da ce posjete predsjednika Djukanovica zemljama Evropske unije i Sjedinjenim Americkim Drzavama uroditi plodom u cilju obezbjedjivanja sredstava za vracanje stare devizne stednje.

B. I. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /