utorak, 21. april 1998.

CESID U CRNOJ GORI

Lakse u Podgorici nego u Beogradu

Posmatracima Centra za slobodne izbore i demokratiju iz Beograda bice, po svemu sudeci, omogucena kontrola majskih izbora u Crnoj Gori

Centar za slobodne izbore i demokratiju prosirice po svemu sudeci svoju aktivnost i na Crnu Goru. Nakon sto je pratio i analizirao izbore u Srbiji, CESID namerava da u svojstvu posmatraca prisustvuje i crnogorskim parlamentarnim izborima zakazanim za maj. Njihova kontrola uradila bi se u saradnji sa podgorickim Centrom za demokratiju i ljudska prava.

S njim je nedavno ustanovljena i trajnija saradnja, koja ce prevazici pracenje majskih izbora: u Savet CESID- a ukljucen je Srdjan Darmanovic, direktor CEDEM-a kao i saradnici ove podgoricke organizacije, profesori Veselin Pavicevic i Milan Popovic. Dve organizacije podnece zajednicku prijavu za dobijanje statusa domaceg posmatraca na majskim izborima.

Zakonodavne kao i politicke prepreke za dobijanje takve dozvole u CESID-u ne ocekuju. Slobodanka Nedovic, izvrsni direktor CESID-a, kaze da je organizacija koju predstavlja registrovana na saveznom nivou, kao i da crnogorski normativi jasno predvidjaju postojanje statusa domaceg posmatraca(koji je tamosnji Helsinski kometet imao prilikom poslednjih izbora).

Ukoliko se ne desi iznanedjenje, odnosno da Republicka izborna komisija Crne Gore odbije zahtev, CESID bi prakticno prvi put nastupao legalno jer mu vlasti u Srbiji nisu priznale status domaceg posmatraca( uz obrazlozenje da je to dozvoljeno samo stranim organizacijama). Uprkos tome CESID je imao oko 1.500 posmatraca koji su volenterski pratili ovdasnje izbore, a cije je rezultate objavljivao brzinom velike stranke, da bi se potom analize skupile u knjigu cija je promocija po Srbiji upravo u toku.

Podgoricki CEDEM treba narednih dana za izracuna “budzet" , koji bi po recima Slobodanke Nedovic pokrio samo neizbezne troskove dok je sav rad i inace na volonterskoj bazi. Kako ona kaze aktivnost CESID-a je i do sad zavisio od donacija, pri cemu istice posebne zasluge americkog Nacionalnog demokratskog instituta. Ovih dana trebalo bi da se znaju rezultati konkursa “Sorosa" i nemacke fondacije “Fridrih Ebert" na kojima su ucestvovali i secidovi projekti.

Pracenje izbora u Crnoj Gori ipak ce se razlikovati od nacina koji je primenjen u Srbiji jer je CEDEM, za razliku od CESID-a, takodje tim strucnjaka ali nema mrezu volontera kojima bi pokrivali biralista. Verovatno ce predstavnici ovih organizacija biti u RIK Crne Gore, u opstinskim komisijama, dok ce se formiratari i mobilne ekipe koje ce obici deo od 800 birackih mesta. Kao pomoc angazovace se verovatno studenti podgorickog Univerziteta.

N. T.

Vlada u Srbiji ce trajati

Dr Slobodanka Nedovic predvidja velike sanse novoj vladi u Srbiji da potraje duze od godinu dana, konstatujuci kako bi socijalisti morali da nadju alternativu da bi postojeci savez rasturili. To, kako objasnjava, ne znaci da ce vlada biti stabilna.

Vojislav Seselj je rerativno pouzdan partner socijalistima dok je Vuk Draskovic nepredvidiv, kaze Nedovic. Prema njenim recima nije se desilo nista neoubicajeno: i ranije su radikali galamili da bi u kriticnom momentu podrzali socijaliste.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /