utorak, 21. april 1998.

PSIHOLOSKI PUT MANIPULACIJE DECOM

Ta divna, nepoliticna, stvorenja

Psiholozi kazu da je manipulisanje decom izrazenije u siromasnim zemljama. Poenta je da se preko neznih, nepolitickih bica, prenese svetu odgovarajuca poruka

Suzana Milicic

Polje manipulativnog delovanja nad decom je presiroko. Malim, neznim bicima se moze manipulisati zbog ekonomskih, finansijskih, propagandnih, politickih ciljeva. Nijedan od njih, naravno, nije opravdanje za manipulatora, ali nije isto kada dete TV reklama ubedjuje da je upravo reklamirana cokoladica najbolja i najjeftinija i kada deca nose transparente na politickim skupovima i uzvikuju parole, njima uglavnom nejasne. Ili su, mozda, ove dve vrste aktivnog uticaja na decu - podjedanako opasne?

Ovaj nas, po mnogo cemu skucen prostor zivljenja, idealan je za ovu aktivnost. Ovde, gde se ceh ne placa ni za mnogo ozbiljnije propuste, deca su stalno objekat manipulacije. Ovako zatrovani politikom, vise ni ne primecujemo da stalno, kroz svakodnevnu pricu i ponasanje, manipulisemo sopstvenom decom. Psiholozi kazu da postoji srazmera izmedju ove pojave i stepena siromastva u jednoj zemlji, te da sto je zemlja siromasnija i zaostalija, to su i oblici manipulacije decom vidljiviji i opasniji.

Ucesce dece na demonstracijama kosovskih Albanaca svakako je jedan vid manipulacije. Zarad politickih ciljeva. Deca koja u velikom broju ucestvuju u svakodnevnim demonstracijama, pri tom predvode kolone, noseci majice sa natpisima “Kosovo" ili “Drenica", setaju sa uzdignuta dva prsta, navode na pomisao da na Kosovu postoji sistematska, organizovana manipulacija decom.

- Na protestima kosovskih Albanaca postoji organizovana, programirana i iz jednog centra vodjena akcija, ciji je jedan segment i koriscenje dece. Poenta je da se preko njih, neznih, nepolitickih bica, prenese poruka svetu - kaze profesor Ivan Stajnberger, konsultant marketingske agencije “Saci i Saci".

- Svaka poruka koja zeli da izazove reakciju, da privuce paznju, pobudi interes ili stvori zelju, mora da ima jak emotivni naboj, pozitivan ili negativan. To je najlakse uciniti upravo preko dece. Sustina ovakve akcije lezi u prenosu osecanja sa dece, na cilj za koji se ona zalazu. Dakle, ako se deca zalazu za neki politicki cilj, onda se emocije koje gajimo prema deci, neznost, osecajnost i razumevanje, prenose i na taj cilj - objasnjava profesor Stajnberger osnove na kojima funkcionise psiholoski put manipulacije decom. Deca su, kaze on, oslobodjena bilo kakvog nacionalnog i ideoloskog sadrzaja, cista su, a manipulatori ih svojim informacijama i delovanjem, uvlace u svoje vizije i otvaraju put ka indoktrinaciji.

Porodjaj bez lekara

Jedan sociolog iz Pristine kaze da je manipulacija albanskom decom na Kosovu vrlo vidljiva. Pocev od toga da su oni, u velikom broju, aktivni ucesnici protesta, do toga da se Albanke, prema njenim recima, uglavnom poradjaju u kuci i da u drzavne bolnice idu tek ako se porodjaj iskomplikuje. Donosenje odluke da se porodjaj obavi bez strucnog nadzora lekara, svakako spada u manipulisanje decom.

Uporedjujuci ucesce dece na protestima kosovskih Albanaca i tokom zimskih protesta i setnji u Beogradu, Stajnberger kaze da tokom zimskih setnji nije bilo tako izrazenog, sistematskog ucesca dece. Deca su se, kaze, pojavljivala na protestima, ali uglavnom sa svojim roditeljima i nije bilo situacije u kojoj bi se moglo prepoznati da je njihovo pojavljivanje plod necijeg organizovanog uticaja.

- Manipulacija decom je svesno ili nesvesno koriscenje neke njihove emocije. Ona postoji svugde u svetu, ali je u poslednjih nekoliko godina, na ovim prostorima, izasla iz okvira ranijih iskustava. Vise nije u pitanju klasican oblik manipulacije, vec svesno ukljucivanje svih onih koji mogu da odigraju neku ulogu - kaze Prvoslav Plavsic, psiholog iz Centra za istrazivanje javnog mnjenja RTS i jedan od tvoraca “Kodeksa deca i mediji", koji su, svojevremeno, potpisale sve medijske kuce i politicke partije, ali ga se, retki pridrzavaju. Govoreci o manipulaciji decom na Kosovu, Plavsic istice da je jedan od najvaznijih faktora koji proizvode ovu pojavu, zapravo, snaga medija, koja je, za postizanje politickih ciljeva, od velikog znacaja. Jer, u ovom nasem “globalnom selu", ono cega nema na TV, nije se ni dogodilo. Svetsko javno mnjenje konzumira ono sto televizija prodaje, nema vremena da to analizira niti proverava.

- Manipulacija decom je civilizacijski problem koji postoji svugde u svetu, u razlicitim oblicima. Decom se manipulise i onda kada su ona samo konzumenti, dakle kada su samo posmatraci - objasnjava Plavsic. Kada govori o specificnom problemu manipulacije decom na Kosovu on kaze da je mozda veci problem u tome kako se mi odnosimo prema njemu. “Mi reagujemo tako sto kazemo: sram ih bilo, oni reziraju dogadjaje ili koriste decu! Pa, naravno, oni se bore za svoju drzavu!", kaze on, dodajuci jos jedan nezanemarljiv podatak - najveci prirodni prirastaj Albanaca u Evropi, 17,5 promila: Albanci imaju mnogo dece i mozda je i logicno da najveci deo ucesnika demonstracija cine mladi.

Ono sto je, zapravo, najvise skrenulo paznju na manipulaciju decom na Kosovu je nedavna vakcinacija dece protiv decje paralize. Zvanicni podaci kazu da je vakcinisano 87 odsto dece, albanske i srpske nacionalnosti, ali je akcija, ipak, pod senkom incidenta “Oslobodilacke vojske Kosova", koja nije dozvolila izvodjenje vakcinacije u jednom selu. Albanci nisu uopste vakcinisali svoju decu, sve dok, pre dve godine nije pocela ova akcija vakcinacije protiv decje paralize, koju je organizovala Svetska zdravstvena organizacija. Deca su vakcinisana vakcinom koja je proizvedena na beogradskom Institutu za virusologiju, i organizatori su se plasili neuspeha i bojkota Albanaca. Tada se, srecom, bojkot nije dogodio. Albanci su shvatili da je zdravlje njihove dece, ipak, vaznije od politickog sukoba. Tome je verovatno doprinela i cinjenica da je Albanija bila zahvacena epidemijom ove teske bolesti, a neki od nezvanicnih podataka, poteklih od dopisnika stranih novina, govore da je tamo koristena kineska vakcina protiv decje paralize.

Postaviti pitanje odgovornosti za ovakve akcije, i za sve oblike manipulacije decom, naizgled je, potpuno idealisticno. Ostvarenje velikih, politickih i nacionalnih ciljeva, kojima gotovo svi na ovim prostorima teze, naspram “malog koriscenja emocijama dece" je - neuporedivo, za velike borce za ostvarenje odavno zacrtanih ciljeva. Prvoslav Plavsic kaze da ovdasnji Odbor za zastitu prava deteta zivi u bednim uslovima, da niko nema novca da finansira akcije za ocuvanje prava dece i podseca:

- Nasa drzava je potpisnica svih medjunarodnih konvencija o zastiti decjih prava, a dugo nisam cuo da se bilo koja drzavna institucija pozabavila ovim pitanjem!

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /